Mok'ca, preprosto drugačna.

Kruh brez glutena

Ajdov kruh brez glutena

Lahko Čas priprave 10 min Čas kuhanja 60 min
Enostaven in odličen kruh, ki ga v trenutku pripraviš in tudi pospraviš, ker je tako slasten ;-)

Sestavine

125g ajdove moke (iz hladno luščene ajde)

125g riževe moke (iz rjavega riža)

3 čajne žličke psylliuma

1 čajna žlička vinskega kamna

1/2 čajna žličke xanthan gumi

1 čajna žlička soli

4 žlice olja

250ml tople vode

Navodila

Suhe sestavine dodamo v skledo in jih predhodno med sabo pomešamo, nato dodamo olje in vodo ter z žlico zmešamo v gladko zmes. Ko je zmes pripravljena damo na velik pekač peki papir in zmes stresemo na sredino ter z žlico oblikujemo v majhen hlebček. Pekač damo v hladno pečico in temperaturo nastavimo na 240°C (zgoraj spodaj ali pa samo ventilator) ter pečemo cca 60 minut oz dokler ni skorjica temno rjavo zapečena.

Pomembno: Pri pripravi takšnega kruha je pomembno, da med peko takšnega kruha odvedemo čim več vlage iz testa drugače je kruh lahko "pocast". Paziti moramo tudi, da se nam ne zgodi, da je kruh zunaj zažgan, znotraj pa ni pečen. Vsaka pečica ima lahko malenkost drugačno nastavitev temperature. Lahko, da boste morali nekajkrat poskusiti da boste dobili odličen kruh.

Vaja dela mojstra, če mojster dela vajo ;-)

Mnenja o receptu

Obalnokraska Review by minka
Posted on 24. 08. 2017 18.52
Spekla sem hlebček. Žal mi ni uspel. Kot prvo mi ni bilo jasno, če gre za čajno ali kavno žličko. Potem - temperatura 240 st. je zelo visoka. Pekla sem navadno, brez ventilatorja, hlebček je dobil 1cm debelo skorjo, peki papir in pekač sta bila ožgana, hlebček se ni dvignil. Kaj sem naredila narobe se sprašujem?
Prosim za odg Review by Maja
Posted on 7. 06. 2018 10.01
Obalnokraska vam je napisala svoj dogodek z kruhom. Zal pa ne vidim n bi zelo rada prebrala vas odgovor. Meni se tudi zdi 240°C veliko. A nam lahko razloźite? Lp
odgovor Review by Mok`ca
Posted on 8. 06. 2018 12.58
Pozdravljeni, se opravičujem za pozen odgovor. V receptu so količine za čajne žličke. Ta kruh damo v hladno pečico in prižgemo na temperaturo 240 stopinj. Ker gre za različne tipe pečic in temperatura ni enaka predlagam da poskusite s prvotno temperaturo, če se vam bo zdelo da je previsoka jo lahko znižate med peko. Ne vem pa, kaj bi šlo narobe, saj ta kruh redno pečem, tudi na delavnicah smo ga pripravljali in je bil vedno ok. Pomembno je da uporabite moko iz svetle ajde, ki nima luščin in posledično ni "težka" moka. Poskusite še enkrat, zagotovo vam bo uspelo :) Mok`ca

Napiši svoje mnenje

×

Želim se prijaviti na najbolj zdrave novičke!

Ime in priimek
Podajte uporabniku dodatne informacije za vnos v to polje.
Email
Vpišite vaš email naslov.