Mok'ca, preprosto drugačna.

Kruh

Božični kruh

Navadno Čas priprave 50 min Čas kuhanja
Dišeča sladica, ki se odlično ujame v praznično vzdušje!

Sestavine

NADEV

- 150 g rozin

- 150 g brusnic

- 200 g praženihg lešnikov

- 200 g praženih mandljev

- 100 g orehov

- 2 dl ruma

- ščepec vanilije v prahu

- lupinica ene pomaranče

- 120 g sladkorja

- 150 ml vode

- čajna žlička mletega cimeta

- pol čajne žličke mletih klinčkov

- naribana limonina lupinica

TESTO

- 400 g sveže ržene moke

- 350 g bele moke tip 500

- 20 g kvasa

- 1 žlica sladkorja

- pol žličke soli

- 370 ml vode

Navodila

Nadev pripravimo en dan pred peko. Zmešamo rozine, brusnice, rum, vodo, sladkor, začimbe...Dobro premešamo in vse skupaj pustimo v dobro zaprti posodi čez noč, da se suho sadje dobro prepoji.

Za testo pripravimo kvasec. Moko, sol in sladkor zmešamo, dodamo narasel kvasec, vodo in gnetemo, da dobimo gladko testo. Pustimo vzhajati eno uro na toplem. Nato vmešamo namočeno sadje (ki ga po potrebi prej odcedimo), in pa lešnike, mandlje in orehe. Na hitro premešamo skupaj in s pomokanimi rokami oblikujemo manjše hlebčke, ki jih polagamo na pekač, obložen s peki papirjem. Pokrijemo in pustimo vzhajati še pol ure. Pečemo v ogreti pečici na 180 stopinj, eno uro. Preden božični sadni kruh postrežemo, ga dobro ohladimo. Dober tek :)

Mnenja o receptu

Napiši svoje mnenje

×

Želim se prijaviti na najbolj zdrave novičke!

Ime in priimek
Podajte uporabniku dodatne informacije za vnos v to polje.
Email
Vpišite vaš email naslov.