Xanthan gumi je največkrat uporabljen pri pripravi brezglutenskih jedi, saj veže, zgoščuje in deluje kot naravni emulgator v prehrani. Zelo je priljubljen kot dodatek pri izdelavi sladic, saj so le te homogene in enakomerne. Xanthan gumi je pridobljen s fermentacijo koruznega sladkorja z mikrobi “Xanthomonas campestris.” Pogosto je dodan v prehrani, saj je zares vsestranski, poleg tega pa je pridobljen na naraven način in spada me dovoljene in naravne dodatke v prehrani. Izogibajo naj se ga ljudje z občutljivostjo na koruzo.
BREZ GLUTENA.
Pri doziranju moramo biti previdni in ga dodajamo zares počasi, saj že majhna količina zadošča za željeni učinek.
Pri peki brezglutenskega kruha Xanthan gumi igra zares pomembno vlogo, da je testo res gnetljivo, saj lahko rečemo da delno nadomešča gluten, testu dodaja elastičnost in viskoznost. Prav te lastnosti pa so še kako pomembne ko pripravljate tudi ostale dobrote brez glutena, saj lahko piškote pečete brez skrbi da bi razpadli, preprečuje drobljenje, pomaga pa tudi pri vzhajanje, zadrži zračne mehurčke in tako testo dobi lepo obliko. Lahko rečemo, da Xanthan gumi zares nadomešča vse lastnosti glutena.
Xanthan gumi lahko denimo uporabite v receptu za domači kruh brez glutena.
Vsebina 100 g.
To spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše uporabniške izkušnje. S klikom na "Sprejmi" se strinjate z uporabo VSEH piškotkov. Lahko pa obiščete nastavitve piškotkov, da zagotovite nadzorovano privolitev.