Mok'ca, preprosto drugačna.

Nastavite naraščajočo smer

1-10 od 12

Stran:
  1. 1
  2. 2

Nakup brez embalaže pri nas

18. sep. 2020 12.28.03

V Mok`co s svojo embalažo! Kaj vse lahko kupiš pr

Preberi več ...
Objavljeno v Novice napisal-a petra veronika

Celiakija

4. mar. 2020 12.32.21

Imaš celiakijo in ne veš kako začeti? Vabiva te, da si preneseš brezplačen priročnik in enostaven vodič.

Preberi več ...
Objavljeno v Novice napisal-a petra veronika

Oves in celiakija

22. jan. 2020 12.54.12

oves

OVES IN CELIAKIJA. Danes nekaj več na temo uživanja ovsa in celiakije. Zadnje čase opažam ogromno povpraševanja po ovsenih izdelkih brez glutena. Nekaj na to temo sem že podrobno napisala v knjigi Fermentiraj , pa sem se odločila da nekaj misli strnem še tule. Oves sam po sebi glutena na vsebuje. Vsebuje pa beljakovino avenin, ki ogromno bolnikom s celiakijo povzroča enake oziroma zelo podobne težave kot gluten. Stroka priporoča previdnost pri uživanju ovsa, saj prevelike količine sprožijo imunski odziv. Poleg tega se priporoča redno spremljanje poteka bolezni, na pol leta.

Po prebiranju in preučevanju strokovne literature in člankov na omenjeno temo, lahko strnem nekaj svojega razmišljanja. Dejstvo je, da je vsebnost in sestava avenina (beljakovine podobne glutenu) sortno specifična (tudi zato se količina zaužitega ovsa pri bolnikih s celiakijo omejuje). To pomeni, da je količina omenjene beljakovine odvisna od sorte ovsa ki jo uporabijo v izdelkih. Zelo pomembna informacija, odkrita nedavno. Raziskave, ki so bile narejene na temo varnosti ovsa v brezglutenski dieti pa so po mojem mnenju absolutno premalo! Tu govorim o reprezentativnih vzorcih v raziskavah, ki so ekstremno majhni. V raziskavah sodeluje nekaj bolnikov s celiakijo, zaradi težav ob uživanju ovsa pa jih vsaj tretjina konča pred zaključkom in odstopijo prostovoljno. Oves, ki je brezglutensko deklariran ni sestavinsko gledano prav nič drugačen od ovsa ki ga zasledimo povsod. Ne odvzamejo mu glutena, ne gre za posebno obdelavo ovsa. Oves, ki nosi nemški prečrtan žitni klas in spodaj številko lota zagotavlja, da so oves pridelali na polju s kolobarjenji v katerih ni prisotnih glutenskih žit. In zagotavljajo vsebnost glutena pod 20 ppm.
AMPAK! Potrebno je pogledati tudi drug vidik. Oves ima velik hektarski donos in je za proizvajalce zelo ugoden. Poleg tega pa je okus ovsa sladek, vsem poznan, nima grenkega priokusa, ima boljše pecilne lastnosti itd. In ker je tako super okusa in poceni surovina, se je njegova uporaba v zadnjih dveh letih izjemno razširila, sploh zaradi modernosti diete “brez glutena” in uživanja brezglutenskih izdelkov. Žal pa po mojem mnenju ne v prid bolnikov s celiakijo. Če bi bil oves 100% varen za bolnike s celiakijo, ne bi bila količina dnevnega vnosa omejena in narejenih bi bilo več konkretnih raziskav ki bi to potrdile. Seveda pa je to le moje razmišljanje, konec koncev imamo svobodno izbiro in se vsak odloča zase 

Objavljeno v Novice napisal-a petra veronika

Zakaj je kvinoja grenka?

9. jul. 2018 11.16.19

Zelo dolgo sem se izogibala kvinoje, ker mi je zvenela preveč moderno, novo... Pa sedaj vidim da brez razloga. Ko sem prvič kupila kvinojo, sem jo skuhala po navodilih, in je bila tako grenka, da je nisem pojedla. Prav trpek okus je pustila v ustih. Sedaj, ko imam več izkušenj vem, da je bilo to zaradi saponinov, ki so naravno prisotni v kvinoji in so izjemno grenkega okusa. Zelo pomembno je, da se kvinojo pred kuhanjem zares dobro spere pod tekočo vodo. Potem ima čisto drugačen okus - oreščkast in prijeten. Kaj vse se lahko pripravi iz kvinoje pa poglejte v naše recepte :)

Objavljeno v Novice napisal-a petra veronika

Moj otrok tega zagotovo ne bo jedel!

28. maj 2018 10.41.43

MOJ OTROK TEGA ZAGOTOVO NE BO JEDEL!

Otroci so različni... eni poskusijo vse, drugi se zmrdujejo že ob zeleni barvi hrane. V instant načinu življenja, ki ga živimo danes, je kuhanje zares odvečno delo. Kupujemo hitro pripravljene kašice za najmlajše, sadno kašico za na pot, ki je zapakirana v lično PLASTIKO in se jo enostavno popije, sladek sok, kjer piše da je iz 100% sadja....vse je hitro in enostavno. In ko otrok to poje, enostavno embalažo vržemo stran in delo je končano. Res enostavno. In ko malo pogledam deklaracije na teh izdelkih me zmrazi. Pa nisem eko - bio zelena mama, ki se naježi, ko vidi otroka da jé sladoled iz kravjega mleka, res ne (ne omejujem svojih otrok z določeno hrano, jesta vse, tudi sladkarije :) ...). Tudi pri nas smo včasih jedli hitro pripravljene kašice, res je bilo enostavno. Do trenutka, ko sem se enkrat ozrla na napis, kjer je navedeno koliko sladkorja moj otrok poje z enim krožnikom že za zajtrk. Takrat sem zadnjič kupila kašico, ki jo obožuje večino otrok. Tu gre za izbiro staršev, ne otrok. Za to, koliko sladkorja pojedo naši otroci v zgodnjih letih svojega življenja smo odgovorni mi, starši. In če tu lahko naredimo majhen premik, je USPEH!

Seveda je bil doma prostest. Vsakič ko smo šli v trgovino, sta spraševala ZAKAJ več ne kupimo tega? To je trajalo kakšne tri mesece. Takrat sem domov prinesla ovsen zdrob, kakav, rižev zdrob, proseno kašo, polento. Za palačinke sem pričela uporabljati pirino in ovseno ali pa samo ovseno moko. Vse stvari, tudi preproste lahko naredimo dobre. Le malo truda je potrebno.

Kaj se je zgodilo z nami, da ne znamo več uporabljati enostavne hrane? Ki nima lepe embalaže? Ki jo je potrebno skuhati? Je res tako težko?

Naj vam povem da ni. Ni težko, le začeti je treba. Počasi, korak za korakom. In tudi otroci to sprejmejo. Ko prenehaš kupovati hrano, ki ni ok, se tudi želja po njej zmanjša. Če je ni na polici, jo ne moreš izbrat za večerjo :) Pri nas se je ta sistem obnesel. Sedaj je na krožnikih velikokrat zdrob iz različnih žit, sveže pripravljen, ponavadi kuhan na vodi, sladkan z medom. In prav vesela sta ko lahko izbirata sama med različnimi variantami.

P.S: na sliki so palačinke s pirino in ovseno moko. Vam povem, da gredo odlično v "promet", saj so res okusne. In če ne delaš več drugih, so te še kako slastne in zaželjene :D

www.mokca.si

Objavljeno v Novice napisal-a petra veronika

Delavnica peke krofov brez glutena

22. jan. 2018 16.51.34

Objavljeno v Novice napisal-a petra veronika

Gluten? Ne, hvala.

18. okt. 2017 16.38.49

Komu škoduje gluten?

Preberi več ...
Objavljeno v Novice napisal-a petra veronika

Delavnica peke kruha!

9. okt. 2017 09.34.57

Delavnica peke brezglutenskega kruha z drožmi!

Preberi več ...
Objavljeno v Novice napisal-a petra veronika

Kruh

4. sep. 2017 10.47.03

Zakaj je domači kruh najboljši?

Preberi več ...
Objavljeno v Novice napisal-a petra veronika

Eko, bio, organsko..?

18. jul. 2017 15.56.49

Kaj pomenijo oznake eko, bio, organsko? Na kaj moramo biti previdni pri nakupu ekološke hrane?

Preberi več ...
Objavljeno v Novice napisal-a petra veronika
Nastavite naraščajočo smer

1-10 od 12

Stran:
  1. 1
  2. 2
×

Želim se prijaviti na najbolj zdrave novičke!

Ime in priimek
Podajte uporabniku dodatne informacije za vnos v to polje.
Email
Vpišite vaš email naslov.