Kaj pomenijo različni tipi moke?

Kaj pomenijo različni tipi moke?

Kaj pomenijo različni tipi moke?

Preberi zakaj moko delimo na različne tipe.

Ste se kdaj med nakupovanjem moke spraševali, kaj pomenijo številke tip 400, tip 500 ali tip 1800 na embalaži?

Oznaka tipa moke nam pove, kakšna je končna količina pepela, ki ostane po izgorevanju. To pomeni, da s sežiganjem denimo 100 kg moke, na koncu ostane 500 gramov pepela. Takšna moka je označena kot končni tip 500. Nižja kot je številka, več hranilnih snovi je bilo odstranjenih v samem postopku pridobivanja moke.

Pšenično belo moko tip 400 ali 500 pridobivajo z mletjem iz sredice zrnja, kateremu je odstranjen otrob (več zunanjih ovojev) in kalček. Mleta je iz endosperma, sredice, ki je bogat s škrobom in beljakovinami. Odstranjen pa je otrob, ki predstavlja vir vlaknin, vitaminov in mineralov.

Moka tip 850, ali polbela moka, vsebuje 0,85 % pepela. Pridobljena je z mletjem sredice in otroboa. Ima sicer več beljakovin, vendar pa so le te slabše kakovosti kot pri tipu 500. Ima pa več vlaknin in mineralov, posledično pa je tudi bolj hranilna. Takšni moki pogosto pogovorno rečemo tudi "krušna moka".

Moka tip 1800 je polnozrnata moka in je zmleta iz celega zrnja, s kalčkom vred. Pravimo ji tudi polnovredna, integralna ali graham moka. Takšna moka je najbolj hranljiva in vsebuje vse minerali, vitamine in je bogata z vlakninami. Uporablja se za peko kruha, je sicer malce bolj grobe strukture, vendar pa ima izredno bogat in poln okus.

Takšno polnovredno moko meljemo pri nas. Vsebuje vse hranilne snovi in je najboljše kar lahko dobite na trgu.

Če želite res dobro in hranljivo moko, potem izberite višji tip moke. Pa naj bo to tip 850, 1100 ali pa 1800. Iz vseh takšnih mok se lahko speče odličen kruh!

Related Posts
  1. Ekološka trgovina v Ljubljani Ekološka trgovina v Ljubljani Mok'ca-več kot samo ekološka trgovina
  2. Celiakija - osebna zgodba Celiakija - osebna zgodba Moja zgodba o celiakiji - od diagnoze do normalnega življenja.
  3. Hidrokoloidi in škrobi pri peki kruha Hidrokoloidi in škrobi pri peki kruha Prepoznaš besede guar gumi, pektin, celuloza...?
  4. Oluščena ali neoluščena žita - kakšna je razlika? Oluščena ali neoluščena žita - kakšna je razlika? Preberi kakšna je razlika med otrobom in luščino.

BREZPLAČNA EKNJIGA