Kvinoja - jo poznaš?

Kvinoja - jo poznaš?

Kvinoja - jo poznaš?

Kaj je kvinoja in kako jo lahko uporabite v svojem jedilniku?

Kvinoja (znanstveno ime Chenopodium quinoa), špansko: quinua, iz jezika kečua: kinwa) je žitaricam podoben pridelek, ki izvira iz andskega področja Južne Amerike. Užitna so predvsem semena. Kvinojo po uporabnosti, podobno kot ajdo uvrščamo med žita, čeprav to ni. Seme je ploščato in spiralasto zavito.

Kvinoja je bližnja sorodnica pese in špinače. Inki, ki so imeli pridelek za svet, so kvinojo imenovali chisaya mama ali "mati vseh žit". Vsako leto je inkovski poglavar ob solsticiju z zlato žlico posadil seme kvinoje.

Kvinojo moramo pred kuhanjem vedno dobro sprati pod tekočo vročo vodo, saj ta postopek odstrani naravno zaščito pred škodljivci, ki jo ima njeno zrnje. Če tega ne storimo, ima kvinoja nekoliko grenak priokus. Pri kuhanju se držimo razmerja, da za eno skodelico kvinoje uporabimo eno in tri četrt skodelice vode.

Če boste kvinojo postregli kot prilogo, jo lahko dodatno začinite s poprom, olivnim oljem in limoninim ali limetinim sokom. Dodate lahko tudi druge začimbe in zelišča (denimo peteršilj), feta sir, narezane olive, popražene oreščke (denimo arašide) ali semena (denimo bučna). Namesto v vodi lahko kvinojo skuhate v jušni osnovi. Kombinirate jo lahko s sezonsko zelenjavo in stročnicami. Okus naj popestri zdrav preliv. Takšna malo drugačna solata je lahko odlična večerja.

 

Related Posts
  1. Ekološka trgovina v Ljubljani Ekološka trgovina v Ljubljani Mok'ca-več kot samo ekološka trgovina
  2. Celiakija - osebna zgodba Celiakija - osebna zgodba Moja zgodba o celiakiji - od diagnoze do normalnega življenja.
  3. Prosen kruh brez glutena Prosen kruh brez glutena Odličen in rahel, puhast prosen kruh, ki te ne bo razočaral!
  4. Ali je res potrebno namakati žita, stročnice in oreščke? Zakaj? Ali je res potrebno namakati žita, stročnice in oreščke? Zakaj? Preberi si, zakaj je dobro namakati žita, stročnice in oreščke.

BREZPLAČNA EKNJIGA