Rahel domač kruh s hrustljavo skorjo
- petra petra
- Recepti
- 7. maj 2025
-
14views

Rahel domač kruh s popolno teksturo! S preprostim receptom in skrbno izbranimi mokami boste uživali v sveže pečenem kruhu, ki navduši z mehko sredico in hrustljavo skorjo.
Sestavine:
-
500 g pšenične moke T500 (ali mešanica z malo polnovredne pirine moke)
-
300 ml mlačne vode
-
1 vrečka suhega kvasa (ali 20 g svežega)
-
1 žlička sladkorja
-
10 g soli
-
2 žlici oljčnega olja
Navodila:
Priprava kvasa:
V manjšo posodo vlijte mlačno vodo, dodajte sladkor in kvas. Premešajte ter pustite stati približno 10 minut, da se začne peniti.
Priprava testa:
V večji posodi zmešajte moko in sol. Na sredini naredite jamico in vlijte vzhajan kvas ter oljčno olje. Postopoma dodajajte preostalo vodo in gnetite, dokler ne dobite gladkega in prožnega testa. Gnetenje naj traja približno 10 minut.
Vzhajanje:
Testo oblikujte v kroglo, premažite z malo olja in pokrijte s kuhinjsko krpo. Pustite vzhajati na toplem približno 1–1,5 ure ali dokler se volumen ne podvoji.
Oblikovanje kruha:
Ko je testo vzhajano, ga nežno pregnetite in oblikujte v hlebec ali štruco. Položite ga na pekač, obložen s papirjem za peko, in ga ponovno pokrijte ter pustite vzhajati še 30 minut.
Peka:
Pečico segrejte na 220 °C (z ventilacijo).
Pred peko hlebec nežno zarežite z ostrim nožem (npr. v obliki križa) in popršite z malo vode.
Pecite približno 30–35 minut oziroma dokler kruh ne dobi lepe zlato-rjave barve in votlega zvoka, ko potrkate po spodnji strani.
Hlajenje:
Kruh po peki ohladite na rešetki. Najbolje je, da ga narežete šele po ohlajanju, da ohrani puhasto teksturo.
Triki dobrega in rahlega domačega kruha:
-
Za še bolj rahel kruh dodajte žlico jogurta ali kislega testa.
-
Če želite bolj hrustljavo skorjo, postavite v pečico posodo z vročo vodo, da nastane para.
-
Kruh bo še posebej mehak, če mu med gnetenjem dodate 50 g masla.
Naj bo vaš kruh vedno svež!
Najboljši rezultat boste dosegli s sveže mleto moko iz Mok’ce!
Oglejte si našo ponudbo pšeničnih in pirinih mok