Fermentacija živil

Fermentacija živil

Fermentacija živil

Kaj je fermentacija in zakaj fermentirana hrana?

Ker je kar nekaj govora o fermentaciji, predvsem o fermentiranem kruhu, tudi v Mok'ci, nekaj zanimivih dejstev o fermentaciji.
 
Veliko vas morda sploh ne ve kaj to pomeni in zakaj bi sploh izbrali fermentirano hrano pred vsako drugo?
 
Fermentacijo poznamo že stoletja, in v osnovi gre za presnovni proces, ki pretvori sladkor v kisline, pline ali alkohol v ustreznih pogojih in s pomočjo mikroorganizmov, kot so kvasovke, mlečnokislinske bakerije ali plesni. S tem živilom podaljšamo obstojnost, izboljšamo hranilnost, poskrbimo za lažjo prebavljivost in pričaramo izjemne okuse.
 
Seveda to ni nič novega. Mnogi od vas se še spomnite, kako so na kmetijah včasih kisali zelje v velikih kadeh, delali kislo mleko, domač kis, vlagali višek zelenjave iz polja itd...ja, včasih so bili ljudje bolj "pametni"! Vedeli so, kako podaljšati obstojnost doma pridelane hrane, verjetno pa se niso zavedali, da so z uživanjem takšne hrane v svoje telo vnesli pravo bogastvo mikroorganizmov, ki skrbijo za dobro črevesno floro in boljšo absorbcijo hranil iz živil.
 
Ločimo torej tri osnovne vrste fermentacij, in sicer glede vrsto bakterij.
 
MLEČNOKISLINSKA FERMENTACIJA - kvasovke in mlečnokislinske bakterije pretvarjajo škrob ali sladkor v mlečno kislino, in sicer ob odsotnosti kisika oz. v anaerobnih pogojih. Tako dobimo: kefir, jogurt, sir, droži, kislo zelje, kruh iz kislega testa, kumarice in kimiči.
 
ALKOHOLNA FERMENTACIJA - kvasovke in bakterije pretvorijo sladkor v etilni alkohol ob odsotnosti kisika oz. v anaerobnih pogojih. Tako dobimo: vino, žganje in pivo.
 
OCETNO KISLINSKA FERMENTACIJA - bakterije in kvasovke pretvorijo sladkor in škrob v kis. Ta oblika fermentacije se odvija ob prisotnosti zraka, v aerobnih pogojih. Tako dobimo: kefir, jabolčni kis, vinski kis in kombučo.
 
Upam da si izvedel/-a kaj novega in bo fermentirana hrana na tvojem jedilniku bolj pogosto.
 
Najboljši fermentiran kruh lahko spečeš le iz sveže, polnovredne moke, ki jo dobiš pri nas! Fermentiran kruh je lažje prebavljiv, ne napenja, ne dviguje krvnega sladkorja in je na splošno bolj zdrav. Če še nimaš svojih droži za peko fermentiranega kruha, jih naroči TUKAJ.
V veliko pomoč pa so lahko tudi paketi za peko fermentiranih kruhov, ki vsebujejo knjigo, svežo moko in droži. Preveri kateri paket je najbolj primeren zate.
 
Fermentiraš pa lahko v bistvu vsa žita. Izberi ekološka, takšna, ki so pridelana na varen način. Tudi stročnice so odlične za fermentacijo, saj s tem postopkom izničimo negativne vplive na naše telo.
 
Related Posts
  1. Ekološka trgovina v Ljubljani Ekološka trgovina v Ljubljani Mok'ca-več kot samo ekološka trgovina
  2. Celiakija - osebna zgodba Celiakija - osebna zgodba Moja zgodba o celiakiji - od diagnoze do normalnega življenja.
  3. Prosen kruh brez glutena Prosen kruh brez glutena Odličen in rahel, puhast prosen kruh, ki te ne bo razočaral!
  4. Ali je res potrebno namakati žita, stročnice in oreščke? Zakaj? Ali je res potrebno namakati žita, stročnice in oreščke? Zakaj? Preberi si, zakaj je dobro namakati žita, stročnice in oreščke.

BREZPLAČNA EKNJIGA