Hranjenje droži brez glutena

Hranjenje droži brez glutena

Hranjenje droži brez glutena

Kako vzdržujemo aktivne in dobre brezglutenske droži?

Kako hranimo brezglutenske sveže ajdove droži?

Droži, ki jih dobite pri nas, so sveže, aktivne in potrebujejo hranjenje.

Če pečete redno in recimo vsak drugi dan, potem vam svetujemo, da imate kozarec z drožmi kar na pultu in droži vsak dan nahranite.

Hranjenje poteka tako, da iz kozarca z drožmi, vzamete eno žličko droži in ji dodate 30 g vode, jih dobro raztopite in nato dodate še 30 g ajdove moke. Zmešate v posodi in prestavite v čist, manjši (prostornina približno 2 dcl), steklen kozarec. Ostale droži v kozarcu zavržete ali pa jih uporabite pri peki palačink. Kozarca na pultu ne zapirate, ampak pokrov le položite na odprtino, da bo zrak dostopen drožem. Kozarec mora biti res čist, pazite tudi, da se robovi kozarca ob prestavljanju droži ne umažejo, saj se tam lahko naredi plesen.

Če pečete le 1 x na teden, lahko droži nahranite, pustite na pultu tako kot je opisano zgoraj, približno 3 ure, da narastejo. Nato kozarec dobro zapremo in ga postavimo v hladilnik.

Ko so droži v hladilniku in si želite ponovno speči kruh, jih vzamete iz hladilnika. Iz kozarca vzamete eno žličko droži in jih ponovno nahranite kot je opisano zgoraj. Zopet počakate toliko časa, da droži narastejo in so aktivne in pripravljene za peko. Ostanek droži iz hladilnika lahko zavržete, ali uporabite pri peki palačink. S tem ko tako hranimo droži, jih pomlajujemo in zagotavljamo to, da so aktivne in bodo odlične za peko dobrega kruha.

Če boste odsotni dlje časa, potem droži ponovno nahranite, tokrat s 50 g ajdove moke in 50 g vode. Zmešate in prestavite v čist kozarec, ga pustite na sobni temperaturi približno 2 uri , nato pa ga dobro zaprete in postavite v hladilnik. Droži zdržijo brez hranjenja v hladilniku precej časa in niso tako zelo občutljive. Po daljšem času v hladnem okolju, pa droži porabijo vso hrano, zato spremenijo barvo in tudi strukturo. Na površini se nabere tekočina, droži lahko spremenijo barvo, od vijolične, do roza in imajo zelo močan vonj po acetonu. Ko želimo takšne droži ponovno uporabiti za peko, odlijemo morebitno tekočino in iz sredine vzamemo eno žličko droži in jih zopet nahranimo s 30 g ajdove moke in 30 g vode. Ostalo zavržemo. Droži pustimo na sobni temperaturi. Če droži dolgo časa nismo uporabljali, priporočamo, da jih pred peko nahranite vsaj 2 x.

Barva droži zelo variira, od sive, vijolične in rahlo roza. Ta barva je odvisna od vsebnosti antocianov v ajdovi moki, ki reagirajo s ph-jem vode, ki jo uporabimo za hranjenje. Tako da boste vedeli, da z drožmi ni nič narobe če se obarvajo.

Pomembno pa je, da se na drožeh ne pojavi plesen. Če imajo droži čuden vonj in so preraščene z belimi vlakni, jih zavrzite, saj niso primerne za uporabo.

Related Posts
  1. Ekološka trgovina v Ljubljani Ekološka trgovina v Ljubljani Mok'ca-več kot samo ekološka trgovina
  2. Celiakija - osebna zgodba Celiakija - osebna zgodba Moja zgodba o celiakiji - od diagnoze do normalnega življenja.
  3. Prosen kruh brez glutena Prosen kruh brez glutena Odličen in rahel, puhast prosen kruh, ki te ne bo razočaral!
  4. Ali je res potrebno namakati žita, stročnice in oreščke? Zakaj? Ali je res potrebno namakati žita, stročnice in oreščke? Zakaj? Preberi si, zakaj je dobro namakati žita, stročnice in oreščke.

BREZPLAČNA EKNJIGA