Zelena ali rjava ajdova kaša - kakšna je sploh razlika?

Zelena ali rjava ajdova kaša - kakšna je sploh razlika?

Zelena ali rjava ajdova kaša - kakšna je sploh razlika?

Preberi v čem se razlikujeta!

Pri nas v Sloveniji poznamo temno ali rjavo ajdovo kašo, ki jo luščijo s paro in je tako toplotno obdelana. V tujini pa je bolj poznana svetla ajdova kaša, ki je zelene barve in je oluščena mehansko, torej brez toplotne obdelave - takšna ajdova kaša kali, ker je kalček nepoškodovan in je zelo dobra za uživanje, mletje moke in kaljenje.

V Sloveniji ima ajdova kaša bogato zgodovino. Pisno je ajda prvič omenjena leta 1426 v gornjegrajskem urbarju (urbar je knjiga s seznamom dohodkov zemljiškega gospoda od podložnikov) pod imenom »poganka«. Zavedena je tudi v velesovskem urbarju iz leta 1448. Pri nas so jo v zgodovini pridelovali ogromno, z leti pa je pridelavo ajde zamenjala pridelava pšenice, predvsem zaradi večjega hektarskega donosa.

Ajdova kaša je bogata s hranili in se jo vsekakor priporoča za uživanje kot del zdrave prehrane. Vsebuje tudi visok delež beljakovin.

V Mok'ci imamo na voljo zeleno ajdovo kašo, ki je mehansko oluščena in odlična za kuhanje, namakanje, kaljenje ali mletje. Iz nje lahko pripravite odlične solate, kruh iz nakaljenih semen ali pa jo uporabite za pripravo pudingov in sladic. Več receptov z ajdovo kašo najdete TUKAJ.

Related Posts
  1. Kaljenje semen kar v domači kuhinji! Kaljenje semen kar v domači kuhinji! Kaljenje je enostavno, kalčki pa prava zakladnica hranil!
  2. Tef - najmanjše žito na svetu, z bogato hranilno vrednostjo! Tef - najmanjše žito na svetu, z bogato hranilno vrednostjo! Pozabljeno žito z odličnimi lastnostmi!
  3. Zakaj je naša ajdova moka svetla? Zakaj je naša ajdova moka svetla? Preberi kakšna je razlika med svetlo in temno ajdovo moko!
  4. Ali veš da ajda, amarant in kvinoja ne spadajo med prava žita? Ali veš da ajda, amarant in kvinoja ne spadajo med prava žita? Preberi kako delimo žita.

BREZPLAČNA EKNJIGA