Eko pegasti badelj je zelo razširjena rastlina, ki jo najdemo tudi pri nas. Deli pegastega badlja, ki se uporabljajo v zdravstvene namene, so semena ter sveži ali posušeni listi (v njih se beleži prisotnost flavonoidov oziroma antioksidantov). Pegasti badelj največkrat zaužijemo v obliki semen ali čaja. Semena, ki jih naberemo v jesenskem času, posušimo ter uporabimo zdrobljene (terilnica) za prašek, suhe izvlečke in tinkture.
Eko pegasti badelj je zelo razširjena rastlina, ki jo najdemo tudi pri nas. Deli pegastega badlja, ki se uporabljajo v zdravstvene namene, so semena ter sveži ali posušeni listi (v njih se beleži prisotnost flavonoidov oziroma antioksidantov). Pegasti badelj največkrat zaužijemo v obliki semen ali čaja. Semena, ki jih naberemo v jesenskem času, posušimo ter uporabimo zdrobljene (terilnica) za prašek, suhe izvlečke in tinkture.
Pripravki iz pegastega badlja lahko v večjih odmerkih pospešijo prebavo in delujejo odvajalno.
Pri nas je možno kupiti pegasti badelj v obliki semen, ki jih nato doma zmelješ (uprašiš) ter zaužiješ skupaj z jogurtom.
Pripravimo si lahko čaj iz semen: Pri pripravi čaja iz semen pegastega badlja se zaradi mastnega okusa priporoča dodatek janeževih plodov, ki jih zmečkamo v terilnici skupaj s semeni pegastega badlja v razmerju 1:1 (mera je ena čajna žlica).
Priprava: V skodelico damo 1-2 čajni žlici semen pegastega badlja, ki smo jih poprej strli v terilnici, ter jih prelijemo z 1,5 dL vrele vode in pokrijemo. Lahko tudi prelijemo s hladno vodo in hitro prevremo ter pokrijemo. Po 10-20 minutah precedimo in zaužijemo po eno skodelico po obroku.
Poreklo: EU (Hrvaška)
Vsebina: 200 g
To spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše uporabniške izkušnje. S klikom na "Sprejmi" se strinjate z uporabo VSEH piškotkov. Lahko pa obiščete nastavitve piškotkov, da zagotovite nadzorovano privolitev.