Nekaj o naju

Spoznali sva se nekaj let nazaj, ko sva se preselili v isto naselje, v sosesko, polno mladih družin in otrok. Velikokrat je pogovor nanesel na zdravo, domačo hrano, zanimive recepte in nekakšno skupno željo po uživanju lokalno pridelane in dostopne hrane. Otroci so se vsak dan igrali na igrišču, starši pa smo med sabo kramljali in si izmenjevali izkušnje o otrocih, izmenjali kakšen dober recept za kruh in super sladice, ki smo jih večkrat poskusili tudi na skupnih druženjih… Tako se je iz prijateljstva začela tudi najina skupna poslovna pot.

 

PETRA

Sem raziskovalka po duši in načinu življenja. Moje zanimanje za naravo se je s študijem agronomije okrepilo in me vzpodbudilo k nadaljnjemu raziskovanju v študiju biotehnologije, kjer sem lahko preizkusila veliko načinov preučevanja živih in neživih stvari. Moje dosedanje delo je potekalo v laboratoriju, kjer sem pridobila bogate izkušnje in spoznala veliko novih stvari in dobrih ljudi. Vesela sem, da sem lahko ob različnih raziskovalnih projektih pridobila lepe izkušnje, ki mi bodo koristile na nadaljnji poti. Od nekdaj me zanima tudi peka domačega kruha in pa kuhanje, ki me pomirja in osrečuje. Z veseljem preizkušam nove recepte in se veselim novih izzivov tudi na tem področju. Želim si, da bi lahko s svojim znanjem in izkušnjami pripomogla k boljšemu jutri nas vseh…

VERONIKA

Vedno sem le z zanimanjem poslušala katera hrana je zdrava in kako se speče slasten domač kruh. Ko sta moja dva otroka zbolela za celiakijo, je zdrava prehrana, peka domačega kruha in sladic, postala del našega življenja, hkrati pa velik izziv za našo družino. Pogosto sem bila v trgovini ure in ure in skušala ugotoviti ali je določen izdelek primeren za moja otroka ali ne. Šele takrat sem se zavedala, da večina izdelkov ne vsebuje samo glutena, ampak tudi veliko konzervansov in aditivov. Spraševala sem se, zakaj v trgovini kupljen kruh brez glutena lahko zdrži tri mesece in zakaj ga moji otroci nočejo jesti. V trgovini sem kupila moko brez glutena in iz nje spekla kruh, a tudi kupljena moka brez glutena vsebuje polno dodatkov. Ker so nekateri prijatelji hodili v mlin po moko, sem se o tem informirala tudi sama in hitro dobila odgovor, saj na istem mlinu meljejo žita, ki vsebujejo glutena in tista, ki ga ne, zato jih ne morem ponuditi svojim otrokom.

NAJINA VIZIJA

Glavna dejavnost Mok`ce je mletje sveže moke iz 20 različnih vrst žit. Ko pridete k nama, vam lahko iz vseh žit in nekaterih stročnic zmeljemo svežo moko. Ker je najin cilj že od samega začetka tudi ponuditi tudi čimveč izdelkov brez embalaže, imava res ogromno živil v razsutem stanju, omogočava nakup z lastno embalažo itd...Tudi z lokalnimi dobavitelji imava dogovor, da jim lahko vrneva embalažo, trudiva se, da se vse zadeve večkrat uporabijo ali vrnejo na ponovno polnjenje. Tako imava denimo urejeno z detergenti in čistili. Vsak lahko prinese svojo embalažo, jo napolnimo in že tu je narejen majhen korak, s ponovno uporabo plastenke. Tudi ko je naša embalaža iz katere točimo detergente prazna, jo vrnemo nazaj v tovarno na ponovno polnjenje. Tu ne gre za modno muho, ampak za ozaveščanje. Tudi sami živia po tem principu in spodbujava stranke da skupaj delamo majhne korake, ki lahko pripomorejo k velikemu cilju.

Najina posebnost je mletje brezglutenske moke. Takšne, ki je primerna za bolnike s celiakijo, alergijo ali intoleranco na gluten. Za ta namen sva najeli poseben prostor, ki je ločen od same prodajalne, kjer se nahaja mlin, kjer meljeva le brezglutenska žita ki so deklarirana. V tujini sva našli dobavitelje za žita, ki so verodostojni in nam ob naročilu žit izdajo tudi certifikat o vsebnosti glutena. In to za vsak lot ki ga kupiva v večjih količinah. Mletje moke brez glutena je za naju poseben izziv, saj je potrebna izredna previdnost in na začetku so se pojavile kakšne težave, za katere prej sploh nisva vedeli. Zelo hitro lahko pride do kontaminacije zrnja ali moke, zato te moke meljeva le po predhodnjem naročilu, kar seveda zahteva določene izzive, vendar le tako lahko zagotoviva res varno moko. Tudi stranke naprošava, da spoštujejo najin sistem naročanja, ravno zaradi prej omenjenih dejstev. Vse moke testirava na vsebnost glutena, kljub temu da imava vhodni certifikat o vsebnosti glutena. Želiva zagotoviti res varne izdelke, testiranja pa se izvajajo v akreditiranem laboratoriju v tujini. Vse rezultate tudi javno objavljava. Sodelujemo tudi z restavracijami ki ponujajo hrano brez glutena, primerno za celiakaše, na nas pa se obrača tudi vse več osnovnih šol, ki si želijo kakovostnih in varnih izdelkov v svojih kuhinjah.

Mok`ca je zgodba o drugačnosti. Posebnost je tudi izvajanje delavnic za peko brezglutenskega kruha. Želiva si, da nekdo, ki ne more ali ne sme uživati glutena poskusi s peko kruha tudi sam. Še vedno sva mnenja, da so izdelki iz polnovrednih mok lahko res odlični in njihova priprava ni tako zahtevna kot se morda komu zdi na prvi pogled. V ta namen izvajava delavnice, kjer udeleženci sami pripravijo svoj kruh, izvedo ogromno uporabnih napotkov in informacij za nadaljno pripravo in dobijo neko vzpodbudo za peko kruha doma. Za namen izvajanja delavnic sva opremili poseben prostor s kuhinjo, tako da tam pečemo in preizkušamo ogromno dobrih jedi. Do sedaj smo večkrat pripravljali kruh, krofe in potico brez glutena, vse iz 100 % polnovrednih mok ki jih meljeva sami.

DOBRODOŠLI!

BREZPLAČNA EKNJIGA