Peka kruha

Peka kruha

Peka kruha

Peka kruha je lahko enostavna!

Peka kruha ima bogato zgodovino. Kruh je od nekdaj simbol za preživetje, simbol blaginje, pa čeprav je sedaj morda v izobilju, ki ga imamo, velikokrat pozabljen. Peka kruha zahteva dobro moko, najboljša je seveda sveže mleta, takšna, ki ima v sebi vsa hranila in ne greni. Grenkobo v moki zaznamo, ko je moka stara ali zmleta iz nekakovostnega zrnja. To se zelo občuti predvsem pri proseni in koruzni moki. Vedno izbirajte kvalitetno moko, takšno ki je zmleta iz celega zrnja, s kalčkom vred. Pri izbiri moke bodite pozorni torej na datum mletja - bolj kot je sveža, več hranil boste dobili iz nje. Za kruh pa seveda potrebujemo tudi vzhajalno sredstvo. Največkrat je to kvas, ki ga lahko dobimo praktično povsod. Sveži ali suhi kvas - izbira je vaša. Suhi kvas je bolj obstojen in se ga uporablja tako, da ga zmešate med moko in iz njega ni potrebno delati kvasnega nastavka. Sveži kvas pa je bolj primeren za peko potice, rogljičkov in drugega kvašenega peciva.

Če pa želite uživati kruh brez kvasa, pa imate na izbiro kar nekaj alternativ. Prva je zagotovo vinski kamen, ki se veliko uporablja. Vinski kamen je rahljalno sredstvo, ki se izloča v sodih pri zorenju vina in ima podobne lastnosti, kot pecilni prašek in kvas skupaj. Gre za kalijevo in kalcijevo sol vinske kisline, ki nastane po naravni poti. Čisti vinski kamen je težko dobiti, zato ga za namene peke mešajo s škrobom in sredstvom za vzhajanje. Od pecilnega praška se razlikuje predvsem v tem, da vinski kamen ne vsebuje fosfatov in nima okusa. Moramo pa se zavedati, da kruh z vinskim kamnom ne vzhaja, ampak ga le ta zrahlja. Zato pri uporabi vinskega kamna ni potrebno vzhajanje kruha.

Druga alternativa kvasu pa je zagotovo peka z drožmi. Droži (drože) so zmes vode in moke, kamor se ujamejo kvasovke, ki fermentirajo in jih nato hranimo z moko in vodo. Peka kruha z drožmi je odlična izbira, predvsem za vse, ki si želite puhastega kruha in želite uporabljati naravna vzhajalna sredstva. Kruh, pečen z drožmi je lažje prebavljiv in ne dviguje krvnega sladkorja kot navaden kruh. Zaradi fermentacije so lažje dostopna tudi hranila v moki, kar posledično vpliva na boljšo absorbcijo le teh v črevesju. Peka kruha  z drožmi pa je še posebej dobrodošla pri vseh ki ne uživate glutena. Droži brez glutena lahko kupite tudi v Mok'ci, za odlične recepte pa lahko pokukate v knjigo Fermentiraj.si ali pa se udeležite ene od najinih delavnic peke brezglutenskega kruha z drožmi.

Peka kruha je torej lahko enostavna, če veš kaj uporabljati. Prav tako si želiva, da bi se vedno več ljudi zavedalo, da peka kruha ni samo modna muha, ampak počasi postaja nujna zaradi skrbi za naše zdravje.

Pa veliko lepih in predvsem dobrih kruhov vam želiva!

BREZPLAČNA EKNJIGA