Peka navadnega kruha

Pri peki kruha velja pravilo, da kvalitetna moka naredi kruh res dober. Kakšne moke imaš na izbiro, si lahko ogledaš tukaj. Prav tako lahko moke naročiš s hitrim naročilom na naši spletni strani, v rubriki SVEŽA MOKA.

Najraje pečem z mešanico polnozrnatih mok, ki jim dodam različne dodatke. Meni najbolj ljuba je ovsena moka, ki ima zelo lep vonj in okus. Ker je moka malce bolj  mokra , jo je potrebno mešati z drugimi mokami. Če želite izrazit in lep okus po ovsu, dodajte belo moko, recept pa si lahko ogledate tukaj.

Pri peki s pirino polnozrnato moko pa je potrebno malce prakse. Kruhe iz čistih polnozrnatih mok je dobro peči v modelih. Zaradi visokega deleža otrobov in vlaknin, se testo precej hitro trga in razleze. Zato vedno velja pravilo, da se voda dodaja postopoma, raje malce manj kot je v recepti in pa nikoli vso naenkrat. Če vam kruhi  lezejo  narazen, najprej zmanjšajte količino vode za cca 20 g. Ralične moke potrebujejo različno količino vode, tako da je potrebno upoštevati tudi to.

Ob dodatku semen je potrebno upoštevati, da vam vsrkajo nekaj vode ki ste jo dodali in je kruh zaradi tega morda lahko bolj suh. Priporočam, da semena a kakšno uro namočite v vodi in jih šele nato dodate k moki. Dodate pa lahko seveda tudi začimbe kot so koromač, koriander, kumina, kurkuma ... zelo lepo povežejo okuse in dodajo kruhu poseben čar. Če uporabljate suhi kvas, ga enostavno stresete med moko in zamesite. Morda vzhajanje traja malce dlje, vendar je čisto ok. Pri navadnem kvasu seveda naredimo kvasec. Tako tudi preverimo če kvas dobro dela, saj se kvasovke hitro razmnožujejo in je dober kvasec gotov v 15 minutah (se podvoji).

Testo lahko zamesimo na roke ali pa to naredimo v kuhinjskem robotu. Oba načina sta čisto ok in privedeta do odličnih rezultatov. Pazimo da testo vseeno ni presuho, velja si zapomniti, da bolj vlažno testo pomeni bolj rahel kruh. Prav zato je peka polnozrnatega kruha v modelu odlična izbira. Pri peki takšnega kruha pa vedno dodam tudi semena, najraje slovenska sončnična ali pa bučna. Zelo popestrijo okus in kruh je dalj časa svež.

Pri peki ajdovega kruha z orehi pa ajdovo moko poparimo, da nam beljakovine zakrknejo in nato zmešamo z navadno belo moko. Kruh je res dober in je vreden poskusa. Zagotovo je eden izmed boljših in res enostaven za pripravo.

Pa obilico uspehov ob peki kruha! Naj vaja dela mojstra :)

BREZPLAČNA EKNJIGA