Ovsen kruh

Ovsen kruh

Ovsen kruh

Ovsen kruh je najboljši!

Sestavine:

- 300 g sveže ovsene moke
- 200 g bele moke TIP 500 (ali bele pirine)
- zavitek suhega kvasa
- 300 - 400 ml tople vode
- čajna žlička soli

Navodila:

Zmešaš ovseno in belo moko ter dodaš sol. Belo pšenično lahko nadomestiš tudi z belo pirino moko. Ne priporočam pa uporabe polnovredne moke za mešanje z ovseno moko, saj potem okus ni isti :) V 300 ml zelo tople vode raztopiš kvas. Zamešaš moko in vodo v kateri si raztopil kvas in gneteš. Po potrebi dodaš še vode. Testo mora biti mehko in voljno, ne presuho. Gneteš približno 5 minut in pustiš počivati 2 uri na toplem. Pregneteš in oblikuješ hlebček, pokriješ s krpo in pustiš še pol ure počivat. Zarežeš z ostrim nožem, in postaviš v razgreto pečico na 240 °C. Istočasno kot postaviš hlebček v pečico, po dnu pečice zliješ 100 ml vode ter hitro zapreš vrata pečice. S tem dosežeš paro v pečici, kruh pa ima zares hrustljavo skorjo. Pečeš 20 minut in nato znižaš na 200 °C ter pečeš še 10 min. Ko je kruh pečen ga vzameš iz pečice ter ohladiš na rešetki - ne zavijaš ga v krpo! Pa dober tek! ;)

Poskusite tudi ostale. Ne bo vam žal.