Ajdov kruh z orehi

Ajdov kruh z orehi

Ajdov kruh z orehi

Zelo dober in preprost ajdov kruh z orehi

Sestavine:

Za odličen kruh najprej potrebujete dobro moko. Priporočam uporabo svetle ajdove moke, ki se melje iz hladno oluščene ajde in je polna hranil. Pomembna razlika je tudi ta, da moka ni "težka", kar se seveda pozna na okusu in izgledu. Meni je ta moka reees odlična, vse stvari iz nje so bolj enostavne.

- 400 g svetle ajdove moke

- 400 g bele moke tip 500

- 2 zavitka suhega kvasa

- 2 jušni žlici psyliuma

- 650 ml vrele vode

- 250 ml mlačne vode

- 2 čajni žički soli

- 8 žlic oljčnega olja

- 250 g orehov, grobo nasekljanih

Navodila:

Ajdovo moko prelijemo z vrelo vodo, premešamo in pustimo da se malce ohladi. Medtem na grobo narežemo orehe in jih prepražimo na suho, v ponvi. Ta del je zelo pomemben, saj kruh zaradi tega dobi tisti pravi vonj. Nato zmešamo belo moko, psyllium, kvas in sol. Dodamo mlačno vodo in olje ter mesimo. Ko se ajdova moka malo ohladi, jo dodamo k beli in počasi gnetemo. Zmes je precej lepljiva, gnetemo le toliko da so sestavine dobro zmešane. Če se nam preveč lepijo roke, jih lahko naoljimo ali pa samo zmočimo z vodo. Potem oblikujemo dva manjša hlebčka, ter jih položimo v model ali pa na pladenj, obložen s peki papirjem. Priporočam model, saj v primeru da oblikovan hlebček pustimo vzhajati na pladnju, se le ta razleze in je kruhek zaradi tega malo nižji - kar pa seveda ne vpliva na okus :)

Počakamo približno eno uro, da kruh naraste za polovico, pečemo v ogreti pečici na 190 °C, približno 80 minut. Dolžina peke je odvisna od pečice - če se vam zdi da kruh še vedno ni pečen, ga pokrijte z alu folijo, da se skorja ne zažge in pecite še nadaljnih 20 minut.

 

Poskusite tudi ostale. Ne bo vam žal.

BREZPLAČNA EKNJIGA