Kaljenje semen kar v domači kuhinji!

Kaljenje semen kar v domači kuhinji!

Kaljenje semen kar v domači kuhinji!

Kaljenje je enostavno, kalčki pa prava zakladnica hranil!

V zimskih mesecih je idealen čas za pripravo kalčkov, ki jih lahko kalite doma, brez posebnih pripomočkov - tako kot vidite na sliki, v steklenih kozarcih. Na sliki so pokrovčki kozarcev zaprti, vendar imajo pokrovi na sredini luknjo in je v bistvu čez samo gaza. Nič hudega n,i če takšnih pokrovov nimate, enostavno čez kozarec povesite gazo in to je to! 
Kalčke si lahko brez težav vzgojimo sami. So lahko čudovita popestritev našega jedilnika, še posebej v mrzlih dneh. Če nas preganjajo viroze, pa še toliko bolj, saj imajo kalčki visoko hranilno vrednost ter so polni vitaminov in mineralov. So vsestransko uporabni – tako za solate, namaze, dušene jedi, priloge, narastke in omlete.
Preden si izberemo, katero vrsto semena bomo kalili, moramo vedeti, da različno dolgo kalijo ter imajo različne okuse. Kalčki gorčice, redkve in vrtne kreše so rahlo pekoči. Kalčki sladkega komarčka imajo vonj in okus janeža. Kalčki sončničnih semen imajo okus po lešnikih, lečini pa okus po orehih in imajo tudi visoko vsebnost beljakovin. Kalčki kitajskega drobnjaka imajo rahel okus po česnu, pšenični pa so sladkastega okusa.
Semena za kaljenje pred kalitvijo namočimo za vsaj 12 ur. Nato jih prestavimo v čist kozarec, nanj navežemo gazo ter kalčke vsakodnevno spiramo s čisto vodo. Kozarec postavimo v nagnjen položaj, da lahko odteka voda in nam kalčki ne splesnijo. Kalčke dobimo po približno 4 dneh (odvisno od vrste semen) in so odlična popestritev v vsaki kuhinji.
Semena za kaljenje lahko dobite tudi v Mok'ci! Kalite lahko žita, kot so: ajda, pira, leča, čičerika, mungo fižol, rjava leča, pšenica, , ječmen, sončnična semena - vsa semena so ekološka in nadvse primerna za kaljenje.
 
 
Related Posts
  1. Pira Pira Ali veš kaj pomeni da je pira plevno žito?    
  2. Zelena ali rjava ajdova kaša - kakšna je sploh razlika? Zelena ali rjava ajdova kaša - kakšna je sploh razlika? Preberi v čem se razlikujeta!
  3. Zakaj je naša ajdova moka svetla? Zakaj je naša ajdova moka svetla? Preberi kakšna je razlika med svetlo in temno ajdovo moko!
  4. Ali veš da ajda, amarant in kvinoja ne spadajo med prava žita? Ali veš da ajda, amarant in kvinoja ne spadajo med prava žita? Preberi kako delimo žita.

BREZPLAČNA EKNJIGA