Eko ajdova moka je prava zakladnica vlaknin in beljakovin. Bogata je z niacinom, aminokislinami in vitaminom D. V svoji pestri strukturi življensko pomembnih hranil so ajdova zrnja tudi pomemben vir kalija, fosforja, železa in kalcija. Ajda predstavlja enega najboljših virov beljakovin med rastlinami in vsebuje vse esencielne aminokisline.Ker ajda ne vsebuje glutena je zelo primerna za ljudi, ki imajo težave s preobčutljivostjo na gluten in pa za bolnike s celiakijo.
Če niste preobčutljivi na gluten, je ajdovo moko dobro mešati s pšenično, saj boste tako izboljšali okus jedi in tudi vnesli v telo bolj pestro kombinacijo hranil. Kadar želite speči ajdov kruh, naj bo ajdove moke največ polovica, preostala moka pa naj bo pšenična. Če ste preobčutljivi na gluten, potem ajde seveda ne morete mešati s pšenico, lahko pa ajdovo moko kombinirate z riževo moko in si tako zagotovite sveže pripravljene jedi brez glutena.
Ker je naša moka pripravljena iz hladno luščene ajde, je nekoliko svetlejša, ker pa ne vsebuje luščin se veliko lepše veže. Iz nje lahko pripravimo palačinke, kruh, njoke, rezance.
Alergeni: ajdova moka, ki jo zmeljemo mlinu, kjer meljemo tudi pšenico, vsebuje sledi glutena. V kolikor naročite ajdovo moko brez glutena, in jo zmeljemo na posebnem mlinu, glutena ne vsebuje.
Poreklo: kmetijstvo EU (Nizozemska)
Napišite vaše lastno mnenje