Katere mešanice mok uporabiti pri peki kruha?
- petra petra
- Blog
- 8. sep. 2025
-
7views

Najboljše kombinacije mok za odličen domač kruh
Dragi ljubitelji dobrega kruha :) Katere mešanice mok najraje uporabljate?
Ko sama pečem kruh, nikoli ne ostanem samo pri eni moki. Zdi se mi, da se prav v kombinacijah skriva tisti čar – okus, tekstura in občutek, da je kruh nekaj posebnega.
Pri glutenskih mokah najraje uporabim pšenično belo moko, ki jo kombiniram z različnimi polnozrnatimi mokami. Tako dobim kruh, ki je hkrati rahel in polnega okusa. Rada posežem tudi po kombinaciji polnovredne pšenične in pirine moke – ta prinese nežno, oreškasto noto, ki je meni zelo ljuba. Če želim nekaj bolj izrazitega, dodam še rženo moko, ki kruhu podari kmečko, rahlo kislo aromo. Zelo rada pa pečem tudi z ovseno moko, ki jo pogosto zmešam z malo bele – res top kombinacija!
Tudi brezglutenske moke se čudovito dopolnjujejo. Ajda in riž sta klasika, ki skoraj vedno uspe. Koruzna in prosena moka dajeta kruhu lepo barvo, tapioka pa poskrbi, da se testo lepo poveže in ostane sočno. Včasih pa uporabim tudi manj znane kombinacije – recimo ajdo s kostanjem, za bogat, jesenski kruh (skoraj vedno dodam še orehe, ker se tako lepo ujamejo). Zelo rada pa pečem tudi s sirkovo moko v kombinaciji s tapioko, saj kruh pride izjemno mehak in primeren za sendviče. Seveda pa pri peki brezglutenskega kruha vedno uporabim psyllium, da se vse sestavine lepo povežejo.
Čeprav ima vsaka moka svoj značaj, je meni najlepše to, da lahko iz njih ustvarjam nekaj svojega. Noben kruh ni enak prejšnjemu – in ravno to je tisto, kar me vedno znova vleče nazaj k peki.