Kruh brez glutena - primeren za vsakega
- petra petra
- Blog
- 6. jun. 2025
-
7views

Kruh brez glutena: več kot alternativa – prava izbira za vsakdan
Kruh brez glutena je v zadnjih letih postal izraz, ki ga pogosto srečamo na policah trgovin, v pekarnah in domačih kuhinjah. Sprva so po njem posegali predvsem ljudje s celiakijo ali občutljivostjo na gluten, danes pa se zanj odloča vse več ljudi, ki iščejo boljše počutje, lažjo prebavo ali želijo v prehrano vključiti več raznolikih, polnovrednih živil. A kaj pravzaprav pomeni kruh brez glutena? Kako ga spečemo? In zakaj je lahko to ena najboljših odločitev za naše telo?
Kaj je gluten in zakaj nekateri ne morejo uživati običajnega kruha?
Gluten je beljakovina, ki jo najdemo v pšenici, rži, piri, kamutu, ječmenu in njihovih sorodnih žitih. Pri večini ljudi se gluten normalno prebavi, toda za ljudi s celiakijo predstavlja velik izziv – gre namreč za avtoimuno bolezen, pri kateri gluten povzroča vnetje in poškodbe črevesne sluznice. Obstajajo tudi posamezniki z neceliakalno preobčutljivostjo na gluten, ki ob njegovem uživanju doživljajo neprijetne simptome, kot so napihnjenost, utrujenost, glavoboli ali težave s prebavo.
Zanje je kruh brez glutena več kot le modna muha – je nuja. Vendar pa se z uživanjem brezglutenskih žit in mok lahko izboljša prebava in počutje tudi pri tistih, ki nimajo diagnosticirane intolerance ali celiakije.
Kako nastane kakovosten kruh brez glutena?
Kakovosten Kruh brez glutena ne vsebuje mešanic s škrobnimi nadomestki in dodatki, temveč je pripravljen iz naravno brezglutenskih mok. V Mok’ci prisegamo na 100 % sveže mlete moke, ki jih meljemo na kamnitih mlinih. Med našimi najbolj priljubljenimi so:
Kruh brez glutena iz teh mok je polnega okusa, bogat z vlakninami, naravno hranilen in brez nepotrebnih dodatkov.
Prednosti uživanja kruha brez glutena iz polnovrednih mok
Ko govorimo o kruhu brez glutena, ne mislimo na industrijsko predelane izdelke, ki so brez glutena, a brez hranilne vrednosti. Govorimo o resničnem, svežem in hranilnem kruhu iz naravno brezglutenskih mok. Tak kruh ima številne prednosti:
- Boljša prebava – ker je polnovreden, vsebuje veliko vlaknin, ki uravnavajo prebavo in skrbijo za zdravo črevesje.
- Manj vnetij – ljudje z občutljivostjo na gluten poročajo o manj napihnjenosti in več energije.
- Manj sladkorja v krvi – kompleksni ogljikovi hidrati iz žit, kot so ajda, proso ali sirek, se počasneje prebavljajo in ne povzročajo hitrih skokov glukoze.
- Polnovredna prehrana – naravno brezglutenska žita vsebujejo minerale (železo, magnezij, cink), vitamine skupine B in rastlinske beljakovine.
- Primeren za vso družino – kruh brez glutena, narejen iz naravnih sestavin, lahko brez težav uživajo tudi otroci in tisti, ki sicer nimajo težav z glutenom.
Kaj pa okus?
Mnogo ljudi še vedno misli, da Kruh brez glutena ni okusen. Morda res ni podoben beli pšenični štruci, a ima pristen in bogat okus po žitih. Vsaka moka prinese nekaj svojega: ajda zemeljsko noto, proso blagost, riž lahkotnost, kvinoja pa skorajda oreščkast ton.
Če kruh spečete sami doma, s pravo moko in zrelimi brezglutenskimi drožmi, pa bo njegova tekstura prijetna, skorjica hrustljava, notranjost pa mehka in rahla. Prav tak, kot si želite!
Kako speči dober kruh brez glutena doma?
Osnova za dober brezglutenski kruh so:
-
Kakovostne moke – najbolje je, da so sveže mlete, saj imajo več okusa in hranil. V Mok’ci jih zmeljemo tik pred dostavo.
-
Brezglutenske droži – za naravno fermentacijo in boljšo prebavljivost.
-
Voda, sol in morda malo olja – dodatki naj bodo čim bolj naravni.
-
Čas – brezglutenski kruh potrebuje čas za vzhajanje in fermentacijo, da razvije strukturo.
V Mok’ci uporabljamo in priporočamo naše odlične ekološke suhe prosene droži, ki jih lahko uporabite v različnih receptih. Postopek je enostaven, učinek pa izjemen – kruh je lažje prebavljiv, hranljivejši in ima daljši rok uporabe.
Kje najti res dober kruh brez glutena?
Najboljši kruh brez glutena je tisti, ki ga spečete doma iz kakovostne moke. V Mok’ci vam ponujamo izbor naravno brezglutenskih mok, iz ekološko certificiranih žit, sveže mletih na kamnite mlinske kamne. Vsako naročilo pripravimo posebej in moko zmeljemo tik pred odpremo, zato je okus res pristen.
Ne glede na to, ali ste zaradi zdravstvenih razlogov izločili gluten iz prehrane, ali pa si preprosto želite boljšo prebavo in več hranilne vrednosti v svojih obrokih – kruh brez glutena je odlična izbira. Ko je narejen iz pravih mok, brez škodljivih dodatkov, postane polnovreden del vaše prehrane.
V Mok’ci verjamemo, da lahko vsak kruh postane zdrav kruh – če je narejen s spoštovanjem do narave.