Psyllium - indijski trpotec

Psyllium - indijski trpotec

Psyllium - indijski trpotec

Zakaj je tako vsestransko uporaben?

Psyllium - indijski trpotec

Psyllium (Plantago ovata) ali indijski trpotec je rastlina, ki je poznana že stoletja. V kitajski medicini so se davno nazaj luščine te rastline uporabljale za čiščenje črevesja in za ta namen je odličen še danes.

Indijski trpotec (Psyllium) ali psilium je sestavljen iz več kot 90 % vlaknin.Vlaknine pa so za dobro prebavo izrednega pomena. Prav z zaužitjem dovolj velike količine vlaknin prispevamo k zdravemu delovanju prebavil. Te vodotopne vlaknine v črevesju nabreknejo in tako čistijo stene črevesja. Prav zato ga najdemo v marsikaterem pripravku iz lekarn, ki je namenjen boljši prebavi. Ob uživanju psiliuma je potrebno paziti na zadostno količino popite vode, saj v nasprotnem primeru lahko pride do hudega zaprtja!

Psyllium se uporablja tudi za hujšanje, in sicer tako, da ga z vodo zaužijete pred jedjo, saj na tak način pomaga ohranjati daljši občutek sitosti.

Najbolj pomembna uporaba pa je seveda pri peki brezglutenskega kruha in jedi, kjer želimo gosto strukturo brez dodajanja moke in jajc.

V najinih receptih je psyllium (psyllium) res pogosto uporabljen in se nama zdi nepogrešljiv pri peki kruha brez glutena. V stiku z vodo tvori gelasto teksturo, ki dobro poveže moko in nam pomaga ohraniti strukturo testa. Prav ta struktura pa je pri peki z brezglutenskimi mokami še kako pomembna, saj zaradi odsotnosti glutena nimamo veznega sredstva v sami moki.

V Mok'ci imamo luščine indijskega trpotca, kar pomeni da niso zmlete. Na trgu pa seveda obstajajo tudi mlete luščine, ki so kot drobno mleti prah in zahtevajo nekoliko več previdnosti pri sami uporabi. Psyllium (psilium) v prahu se v receptih uporablja nekoliko manjšo količino (za cca. 15% manj), priporočamo pa tudi, da ga zmešate med moko in ne v vodo, saj se slabše topi. Cela zrna indijskega trpotca niso uporabna za peko.

Naš psyllium je brez glutena in primeren za vse ki imate celiakijo, alergijo ali intoleranco na gluten.

Psyllium (psilium) pa lahko uporabljate tudi pri pripravi polpetov, palačink,golažev, juh, omak, enolončnic, lahko ga dodate v sadne kaše, sladice in še ogromno jedi je, kjer je nepogrešljiv. V jedeh ne pusti posebnega okusa, kar je še dodatna prednost.

Related Posts
  1. Ekološka trgovina v Ljubljani Ekološka trgovina v Ljubljani Mok'ca-več kot samo ekološka trgovina
  2. Celiakija - osebna zgodba Celiakija - osebna zgodba Moja zgodba o celiakiji - od diagnoze do normalnega življenja.
  3. Prosen kruh brez glutena Prosen kruh brez glutena Odličen in rahel, puhast prosen kruh, ki te ne bo razočaral!
  4. Ali je res potrebno namakati žita, stročnice in oreščke? Zakaj? Ali je res potrebno namakati žita, stročnice in oreščke? Zakaj? Preberi si, zakaj je dobro namakati žita, stročnice in oreščke.

BREZPLAČNA EKNJIGA