Alergeni v prehrani

Alergeni v prehrani

Alergeni v prehrani

Preberi kateri so alergeni v prehrani in kako morajo biti označeni.

Označevanje alergenov v prehrani je ključno za zaščito potrošnikov z alergijami in preobčutljivostmi. V Evropski uniji in mnogih drugih delih sveta obstajajo stroge zahteve za označevanje alergenov na živilih.

V Evropski uniji je obvezno označevanje naslednjih 14 alergenov:

  1. Gluten (v žitih: pšenica, rž, ječmen, oves, pira, kamut ali njihove križane sorte)

  2. Lupinarji (kot so rakci, jastogi, raki)

  3. Jajca

  4. Ribe

  5. Arašidi

  6. Soja

  7. Mleko (vključno z laktozo)

  8. Oreščki (mandlji, lešniki, orehi, indijski oreščki, ameriški orehi, brazilski oreščki, pistacije, makadamije)

  9. Zelena

  10. Gorčica

  11. Sezamovo seme

  12. Žveplov dioksid in sulfiti (v koncentracijah nad 10 mg/kg ali 10 mg/l)

  13. Volčji bob (lupina)

  14. Mehkužci (kot so školjke, lignji, polži)

Označevanje na embalažah izdelkov

  • Poudarjanje: Alergeni morajo biti jasno označeni in poudarjeni v sestavinah (npr. z odebelitvijo, podčrtanjem ali drugačno barvo).

  • Jasnost: Alergeni morajo biti jasno razvidni in razumljivi za potrošnike. Besede, ki označujejo alergene, morajo biti uporabljene brez skritih pomenov.

  • Ločeno označevanje: Če izdelek vsebuje ali je lahko kontaminiran z alergeni, ki niso navedeni v seznamu sestavin, mora biti to jasno označeno (npr. "lahko vsebuje sledi ...").

Brezglutenski izdelki

  • Označevanje: Izdelki, ki so brez glutena, morajo biti ustrezno označeni (npr. "brez glutena" ali "gluten free").

  • Standardi: Označevanje alergenov je ključni element varnosti hrane. Jasna in natančna oznaka pomaga potrošnikom z alergijami in preobčutljivostmi varno izbrati in uživati hrano.

     

Proizvajalci in gostinci morajo biti dosledni pri označevanju in posodabljanju informacij o alergenih, da zaščitijo zdravje svojih strank. Da izdelek nosi oznako brez glutena, mora vsebovati manj kot 20 delcev na milijon (ppm) glutena.

V praksi je pri brezglutenskih izdelkih pogosto pomanjkljivo označena možnost navzkrižne kontaminacije. Tale beseda je pri označevanju glutena v izdelkih res pomembna. Vsi vemo, da riž ne vsebuje glutena. A če se pakira v istem prostoru kot bela pšenična moka, ali melje v istem mlinu kot pšenica, potem ta riž potrebuje oznako, da lahko vsebuje sledi glutena. In za nekoga, ki ima alergijo, celiakijo ali intoleranco na gluten je tole najbolj pomembna informacija!

Močno upamo, da bodo enkrat tudi pri nas, povsod na izdelkih, tudi gluten in sledi ustrezno označene! Prav zato je pomembno, da sami preberemo deklaracije. Včasih se zgodi tudi napaka pri prevodu iz drugih jezikov, zato previdno. In ja, v kolikor imaš alergijo je branje deklaracij zapleteno in zelo zamudno.

Če kupujete lokalne sestavine pa vedno povprašajte o načinu in postopku priprave. S tem izveste marsikaj :) Tudi to, ali je izdelek primeren za vas ali ne.

BREZPLAČNA EKNJIGA