Ali veš da ajda, amarant in kvinoja ne spadajo med prava žita?

Ali veš da ajda, amarant in kvinoja ne spadajo med prava žita?

Ali veš da ajda, amarant in kvinoja ne spadajo med prava žita?

Preberi kako delimo žita.

Velikokrat z besedo „žito“ poimenujemo vse kar je podobno žitu, a vseeno zadeva ni tako enostavna. Žita v osnovi delimo na PRAVA in NEPRAVA. Med prava žita uvrščamo piro, pšenico, ječmen, oves, rž, kamut, riž, proso in koruzo, med neprava pa ajdo, amarant in kvinojo. Pogovorno seveda vsem pravimo žita, saj jih uporabljamo podobno, tudi njihova priprava je podobna, zato je takšno poimenovanje smiselno.

Seveda pa je pomembna tudi botanična delitev. Tako prava žita spadajo med trave, ajda med dresnovke, amarant med ščirovke in kvinoja med metlikovke.

Ne glede na to, ali gre za prava ali neprava žita, so zgoraj omenjena žita del zdrave in polnovredne prehrane, ki nam omogoča dobro zdravje. Priporočamo vam, da izbirate ekološka, polnovredna žita, s polnim okusom.

Related Posts
  1. Ali je res potrebno namakati žita, stročnice in oreščke? Zakaj? Ali je res potrebno namakati žita, stročnice in oreščke? Zakaj? Preberi si, zakaj je dobro namakati žita, stročnice in oreščke.
  2. Katero kvinojo izbrati? Katero kvinojo izbrati? Vse o različnih barvah kvinoje
  3. Kdaj ječmen postane ješprenj? Kdaj ječmen postane ješprenj? Kaj se kuha v loncu? Ječmen ali ješprenj?
  4. Pira Pira Ali veš kaj pomeni da je pira plevno žito?    

BREZPLAČNA EKNJIGA