Bel kruh, mehak kot puhek

Bel kruh, mehak kot puhek

Bel kruh, mehak kot puhek

Popoln kruhek, ki je svež in mehek tudi naslednje tri dni.

Sestavine:

- 210 ml zelo tople vode

- 60 ml polnomastnega toplega mleka

- zavitek suhega kvasa

- 2 jedilni žlici sladkorja

- 60 g masla sobne temperature

- 1,5 čajne žličke soli

- 410 g bele moke tip 500

 

Navodila:

Zmešaš toplo vodo, mleko, kvas in sladkor. Pokriješ in pustiš da se kvas aktivira (15 minut). Nato dodaš maslo, sol in polovično količino moke. Dobro zmešaš in postrgaš vse suhe dele iz roba posode. Dodaš preostalo moko in gneteš dokler ni zmes enakomerna. Najlažje to narediš v robotu za gnetenje testa, če tega nimaš lahko zamesiš tudi na roke. Gneteš 2 minuti v robotu ali 10 minut na roke. Na koncu testo vzameš iz posode za gnetenje testa in v vsakem primeru zgneteš še na roke, cca. 3 minute.

Nato rahlo naoljiš skledo z oljčnim oljem in notri postaviš testo. Nekajkrat ga obrneš, da se naolji tudi testo in pokriješ s folijo ter vzhajaš dokler se volumen ne podvoji (1-2 uri).

Ko je testo vzhajano, ga nežno prevrneš na malce pomokano površino in rahlo izstisneš zrak. Testo razvaljaš v pravokotnik, v dolžnini tvojega pekača, cca 0,5 cm debelo. Testo nato zviješ v rolico in ga postaviš v pekač.

Pokriješ s folijo in ponovno vzhajaš 1 uro.

Pečico segreješ na 180 °C, pekač postaviš na najnižjo rešetko in pečeš 30 - 35 minut. V kolikor se skorja na začetku preveč zapeče, kruh pokrijemo z alu folijo med peko - odvisno od pečice. Ko je kruh pečen, ga stresemo iz pekača in ohladimo. Odličen je tudi 2 in 3 dan, hranimo pa ga lahko tudi v hladilniku, do 10 dni.

Dober tek :)

 

 

BREZPLAČNA EKNJIGA