Eko, bio, organsko..?

Eko, bio, organsko..?

Eko, bio, organsko..?

Kaj pomeni? Kako ločiti ekološka živila od neekoloških?

Velikokrat naju sprašujete, kaj pomenijo, oziroma kakšne so razlike med oznakami eko, bio in organsko. Vse oznake označujejo živila, ki so pridelana po načelih ekološke pridelave. Med njimi torej ni razlik; opisujejo hrano, pridelano na ekološki način. To pomeni, da je prehranska veriga - od proizvajalca do potrošnika pod strogim nadzorom certifikacijskih organov. V Sloveniji zaenkrat obstajajo trije certifikacijski organi, ki redno izvajajo napovedane in nenapovedane kontrole. Nadzor poteka od nakupa semen, do prodaje izdelka. V ekološki pridelavi so dovoljeni le določeni fitofarmacevtski proizvodi - tudi ta del je nadzorovan, saj morajo kmetje ob vsaki kontroli predložiti tudi seznam sredstev, ki so jih uporabili v rastni dobi rastlin. S tem se potrošnikom lahko zagotovi, da je nek izdelek res ekološki in pridelan po pravilih ekološke pridelave.

Tudi Mok`ca spada v ekološki predelovalni obrat, saj vam kar v trgovini zmeljemo ekološko žito. Iz lastnih izkušenj lahko povem, da so kontrole redne in da so strokovnjaki na svojih področjih zelo dosledni - kar je seveda prav, saj le tako lahko ohranjamo zaupanje potrošnikov v ekološke izdelke.

 

Na kaj moramo biti pozorni pri nakupu ekološke hrane?

Najbolj očiten znak, da gre za ekološki izdelek, je zagotovo tale znak:

SI- EKO - 003

Pod sliko zelenega lista je dodan napis (kot na tej sliki). Ta pomeni državo ekološke pridelave in pa številko certifikacijskega organa, ki je odgovoren za kontrolo pridelovalca.

Naj vas napis eko, bio ali organsko ne zavede. Po pravilih mora vsak izdelek imeti znak kot je prikazan zgoraj. Šele takrat boste lahko prepričani da gre res za izdelek iz ekološke pridelave.

BREZPLAČNA EKNJIGA