Ekološka trgovina v Ljubljani

Ekološka trgovina v Ljubljani

Ekološka trgovina v Ljubljani

Mok'ca-več kot samo ekološka trgovina

Najprej je nastala ideja o ekološki trgovini, ki bi bila drugačna od ostalih. Odločili sva se, da bova poleg nekaterih ekoloških izdelkov, v trgovini mleli svežo moko. Ja, prav ste slišali, v Mok'ci meljemo svežo, ekološko moko, zdrobe, kosmiče iz več kot 20 različnih žit.

Najina pot do ekološke trgovine ni bila enostavna, saj sva si zastavili zelo ambiciozen cilj, da strankam ponudiva najbolj svežo moko, kar jo sploh lahko dobijo. To pa lahko naredimo le tako, da jo zmeljeva kar v trgovini. Sveže zmleta moka je živa hrana, z veliko energije. V njej so ohranjeni vsi pomembni vitamini in minerali, poleg tega pa je naša moka polnovredna in vsebuje tudi veliko vlaknin.

Kmalu so se zdrobom in mokam pridružili še kosmiči. Sprva sva kosmiče mleli z ročnim kosmičnikom, vendar se je zaradi velikega povpraševanja kmalu izkazalo, da potrebujeva večjega, zmogljivejšega - in tako sva pridobili nov, velik kosmičnik, s katerim vam sedaj lahko zmeljemo sveže in presne kosmiče iz kar 6 različnih žit. Drugi cilj najine ekološke trgovine je bil, da so vse moke in zdrobi ekološki, kar je tudi pogoj, da sva pridobili ekološki certifikat za predelavo. Ekološki certifikat pa pomeni, da mora biti za izdelek v celotni verigi, od začetka, se pravi od polja pa do končnega kupca, zagotovljena sledljivost ekološkega porekla. Obstajajo organi v Sloveniji, ki nadzorujejo takšne trgovine.

Najina ekološka trgovina se nahaja na tržnici Koseze v Ljubljani, Vodnikova 187, v kletni etaži. Sprva je bil to manjši problem, vendar sva ves svoj trud in znanje vložili v to, da so naju stranke spoznale in da sva si pridobili njihovo zaupanje. Ampak ljudje so hitro spoznali, da sva v celotno zgodbo vstopili tudi s kvalitetnimi izdelki in veliko trud ter znanja. To znanje skrbno nadgrajujeva in ga z največjim veseljem širiva naprej. Vsaki stranki se posvetiva in stojiva za kvaliteto najinih izdelkov. Razvijava in preizkušava vsak dan nove recepte in jih deliva na socialnih medijih. Zato tudi trdiva, da je Mok'ca več kot le ekološka trgovina.

V ekološki trgovini imamo torej dva mlina in kosmičnik, kjer strankam zmeljemo svežo moko in s tem širimo pozitivno kulturo peke domačega kruha in pripravo širokega spektra jedi. Za naju je zelo pomembno, da ljudje, pri pripravi hrane uporabljajo sveže sestavine, če je le mogoče slovenskega izvora. Ker pa nekatera žita zaradi drugačnih rastnih zahtev ne uspevajo pri nas, so nekateri izdelki iz drugih držav. Pri teh izdelkih stremimo k cilju, da prihajajo iz ekološke pridelave, da so kakovostni in brez dodatkov, z opravljenimi analizami na toksine, plesni itd.

Drugi del zgodbe pa je vezan na zgodbo mok in zdrobov brez glutena. To je posebno poglavje najine ekološke trgovine. Ne zato, ker je mletje brezglutenske moke drugačno, temveč je tu varnost izdelkov in skrb za osebe s celiakijo najpomembnejša! To pomeni, da tudi bolniki s celiakijo dobijo svežo ekološko moko, moko BREZ GLUTENA - seveda po predhodnem naročilu. In pa trud predvsem za to, da je najina ekološka trgovina varna tudi za njih. Vse moke brez glutena redno testirava v akreditiranem laboratoriju in so tako varni za vse osebe s celiakijo, alergijo ali intoleranco na gluten.

Želiva si, da bi se lahko vse več slovenskih ekoloških kmetij vključilo v samooskrbo naše Slovenije in ponudili svoje izdelke, ki so vrhunske kakovosti. S tem želiva v ekološki trgovini Mok’ca podpirati ljudi, ki s svojim znanjem in trudom pridelajo različna živila in lastne izdelke, ki dosegajo visoko kvaliteto.

Tako zgodba ekološke trgovine ne nastaja samo v trgovini, temveč tudi na sejmih, dogodkih, izobraževanjih, v kakšnih oddajah, se pravi povsod tam, kjer se pojavljava.

Zdaj si boste lahko lažje predstavljali, kaj je najino jedro. Ni samo prodaja izdelkov, je mnogo več. Od prijaznih prodajalk, kvalitetnih izdelkov, kupa receptov in še mnogo več. Mokca, ekološka trgovina je najin način življenja

Related Posts
  1. Celiakija - osebna zgodba Celiakija - osebna zgodba Moja zgodba o celiakiji - od diagnoze do normalnega življenja.
  2. Prosen kruh brez glutena Prosen kruh brez glutena Odličen in rahel, puhast prosen kruh, ki te ne bo razočaral!
  3. Ali je res potrebno namakati žita, stročnice in oreščke? Zakaj? Ali je res potrebno namakati žita, stročnice in oreščke? Zakaj? Preberi si, zakaj je dobro namakati žita, stročnice in oreščke.
  4. Katero kvinojo izbrati? Katero kvinojo izbrati? Vse o različnih barvah kvinoje

BREZPLAČNA EKNJIGA