Kako v Mok'ci sploh meljemo moko?

Kako v Mok'ci sploh meljemo moko?

Kako v Mok'ci sploh meljemo moko?

Preberi si kako poteka mletje moke pri nas.

Včasih kdo od starejših, ko vstopi v trgovino, reče : "O, pri vas je pa kot v mlinu v starih časih, ko smo hodili po moko!" No, najverjetneje je hrup tisti, ki najbolj spominja na stare mline. Tudi mlinov na vodo nimamo več...
 
Velikokrat pa poveste, da je moka čisto drugačna.
 
Naša moka je drugačna, ker je mleta na mlinske kamne. Ja, prav ste prebrali. Imamo kar dva zmogljiva mlina v trgovini, kjer vam kar ob naročilu zmeljemo tisto moko, ki si jo želite. Mletje na mlinske kamne ima ogromno prednosti - največja je zagotovo ta, da lahko zmeljemo celo zrnje, s kalčkom in otrobom vred. Tako dobite najboljšo moko, kar je sploh možno. Druga pomembna stvar pa je, da temperatura pri takšnem mletju ne naraste in so tako ohranjena vsa hranila. Takšna sveža moka je najbolj uporabna pol leta (takšen rok uporabe zapiševa tudi na embalažo), saj v tem času lahko rečemo, da moka vseeno ohrani precej hranil. Moke, ki so starejše in polnovredne, pa postajajo žarke - olja iz kalčka oksidirajo in moka dobi precej neprijeten vonj. Če imaš takšno doma, je dobro da jo zavržeš.
 
Moka, ki jo najdete na trgovskih policah, pa je v večini mleta na velikih, valjastih mlinih. Zrnje tam pred mletjem obdelajo, tako da ga obrusijo, odstranijo otrobe in kalček v zrnju. Za pridobitev polnozrnate moke pa potem te otrobe vračajo nazaj v belo moko. V Ameriki je poznana bela polnozrnata moka, ki pomeni prav to.
Prav tako ti mlini dosežejo visoko temperaturo pri mletju žita, moka pa je seveda zaradi odstranitve kalčka uporabna kar nekaj let... in tudi na trgovskih policah lahko zasledite kar precej staro moko.
 
Tako, sedaj veš, da je Mok'ca pravi mlin sredi mesta! Če ne verjameš, pridi in se prepričaj - tudi glasni smo, o ja. Najbolj glasni smo, daleč naokoli.
A le tako dobiš čisto svežo, ekološko moko, kjer zrnje pred mletjem lahko vidiš in si ga ogledaš - to pa tudi nekaj šteje, kajne? 
Related Posts
  1. Ekološka trgovina v Ljubljani Ekološka trgovina v Ljubljani Mok'ca-več kot samo ekološka trgovina
  2. Celiakija - osebna zgodba Celiakija - osebna zgodba Moja zgodba o celiakiji - od diagnoze do normalnega življenja.
  3. Ovseni kosmiči so naša super hrana Ovseni kosmiči so naša super hrana Zakaj so sveži ovseni kosmiči tako dobri?
  4. Hidrokoloidi in škrobi pri peki kruha Hidrokoloidi in škrobi pri peki kruha Prepoznaš besede guar gumi, pektin, celuloza...?

BREZPLAČNA EKNJIGA