Kruh

Kruh

Kruh

Ali lahko sam spečem odličen kruh? Kaj se skriva v kruhu iz trgovine?

Nekaj let nazaj so se na trgu pojavili "zdravi" kruhi - polni semen, temne barve, z veliko vlakninami...naj bi vsebovali vse kar naše telo potrebuje. Pa je temu res tako? 

Žal je resnica daleč od tega. Kruh ki ga kupimo v trgovini, je vseeno poln dodatkov, večina napisov na deklaraciji pa zveni kot da beremo znanstveno fantastiko. To, da je kruh iz polnozrnate moke je sicer super, žal pa je direktiva o označevanju izdelkov precej ohlapna, saj dovoljuje da se kruh poimenuje po določenem žitu oziroma moki že, če je v samem kruhu okrog 30% omenjene moke ali drugih izdelkov iz te moke (denimo ekstrudati, kosmiči....). Povedano drugače: večina ajdovih kruhov vsebuje več kot 60% pšenične ali druge moke. Poleg moke so dodani ekstrudat, kosmiči, ki so že toplotno obdelani, ponavadi je dodan tudi gluten, da ima kruh lastnosti kot smo jih navajeni (lep, puhast....).

Res je, da je s peko domačega kruha - tistega iz polnovrednih, svežih mok, z veliko hranilno vrednostjo, potrebno potrpljenje in nekaj neuspelih poskusov. A to kar šteje je, da točno veste katere sestavine ste uporabili in to, da je pripravljen brez umetnih dodatkov. Vse se da - kruh se lahko speče na povsem enostaven način. Vzame vam lahko samo par minut da ga zamesite, ko se peče pa seveda postorimo kaj drugega :). Pomembno je, da pečemo kruh z ljubeznijo :) Le ta se s kruhom širi daleč naokoli.

S peko domačega kruha naredimo največ za svoje zdravje. Ponudimo mu hranljiv obrok, ki nas nasiti, saj takšnega polnovrednega kruha ne moremo pojesti cel hlebec (kot se to lahko zgodi pri kupljenem :)). S tem ko pečemo kruh sami, dajemo zgled tudi svojim otrokom. Širimo pomemben nauk, da se najboljša hrana pripravlja iz pravih sestavin, brez nepotrebnih dodatkov. To bodo ponesli s seboj ko odrastejo. Spodbujajmo jih da pomagajo pri pripravi, zmorejo več kot si mislimo :) 

Želim si, da bi vsi poskusili s peko kruha. Če imaš težave smo ti na voljo :) 

Pa dober tek!

BREZPLAČNA EKNJIGA