Moj otrok tega zagotovo ne bo jedel!

Moj otrok tega zagotovo ne bo jedel!

Moj otrok tega zagotovo ne bo jedel!

Ali so otroci res tako izbirčni?

MOJ OTROK TEGA ZAGOTOVO NE BO JEDEL!

Otroci so različni... eni poskusijo vse, drugi se zmrdujejo že ob zeleni barvi hrane. V instant načinu življenja, ki ga živimo danes, je kuhanje zares odvečno delo. Kupujemo hitro pripravljene kašice za najmlajše, sadno kašico za na pot, ki je zapakirana v lično PLASTIKO in se jo enostavno popije, sladek sok, kjer piše da je iz 100% sadja....vse je hitro in enostavno. In ko otrok to poje, enostavno embalažo vržemo stran in delo je končano. Res enostavno. In ko malo pogledam deklaracije na teh izdelkih me zmrazi. Pa nisem eko - bio zelena mama, ki se naježi, ko vidi otroka da jé sladoled iz kravjega mleka, res ne (ne omejujem svojih otrok z določeno hrano, jesta vse, tudi sladkarije :) ...). Tudi pri nas smo včasih jedli hitro pripravljene kašice, res je bilo enostavno. Do trenutka, ko sem se enkrat ozrla na napis, kjer je navedeno koliko sladkorja moj otrok poje z enim krožnikom že za zajtrk. Takrat sem zadnjič kupila kašico, ki jo obožuje večino otrok. Tu gre za izbiro staršev, ne otrok. Za to, koliko sladkorja pojedo naši otroci v zgodnjih letih svojega življenja smo odgovorni mi, starši. In če tu lahko naredimo majhen premik, je USPEH!

Seveda je bil doma prostest. Vsakič ko smo šli v trgovino, sta spraševala ZAKAJ več ne kupimo tega? To je trajalo kakšne tri mesece. Takrat sem domov prinesla ovsen zdrob, kakav, rižev zdrob, proseno kašo, polento. Za palačinke sem pričela uporabljati pirino in ovseno ali pa samo ovseno moko. Vse stvari, tudi preproste lahko naredimo dobre. Le malo truda je potrebno.

Kaj se je zgodilo z nami, da ne znamo več uporabljati enostavne hrane? Ki nima lepe embalaže? Ki jo je potrebno skuhati? Je res tako težko?

Naj vam povem da ni. Ni težko, le začeti je treba. Počasi, korak za korakom. In tudi otroci to sprejmejo. Ko prenehaš kupovati hrano, ki ni ok, se tudi želja po njej zmanjša. Če je ni na polici, jo ne moreš izbrat za večerjo :) Pri nas se je ta sistem obnesel. Sedaj je na krožnikih velikokrat zdrob iz različnih žit, sveže pripravljen, ponavadi kuhan na vodi, sladkan z medom. In prav vesela sta ko lahko izbirata sama med različnimi variantami.

P.S: na sliki so palačinke s pirino in ovseno moko. Vam povem, da gredo odlično v "promet", saj so res okusne. In če ne delaš več drugih, so te še kako slastne in zaželjene :D

BREZPLAČNA EKNJIGA