Občutljivost na gluten ali celiakija?

Občutljivost na gluten ali celiakija?

Občutljivost na gluten ali celiakija?

Preberi kakšna je razlika med občutljivostjo na gluten in celiakijo.

Se tudi vi sprašujete kakšna je razlika med občutljivostjo na gluten in celiakijo? Pa poglejmo dejstva in razčistimo nejasnosti.

Dieta brez glutena je zelo koristna za ljudi, ki so občutljivi na gluten, in obvezna za ljudi ki imajo celiakijo. Vsekakor pa teh dveh stanj ne moremo enačiti.

Občutljivost na gluten in celiakija vključujeta dva različna odziva na beljakovino gluten, ki jo najdemo v zrnjih pšenice, kamuta, pire, ječmena in rži. Simptomi so sicer zelo podobni in prav zaradi tega je težko ugotoviti za katero od teh bolezni sploh gre. Prav zato je potrebna prava diagnostika.

PREOBČUTLJIVOST NA GLUTEN

Preobčutljivost na gluten ni avtoimuna bolezen in ne povzroča poškodb črevesja, kot celiakija. Pogosti simptomi preobčutljivosti so:

  • Utrujenost

  • Glavobol

  • Bolečine v trebuhu

  • Mravljinčenje rok in nog

Običajno se priporoča dieta brez glutena, vendar pa je vzrok simptomov težko ugotoviti, in je diagnoza lahko zelo težavna.

Prav tako je potrebno razlikovati med občutljivostjo na gluten in alergijo na pšenico. Lahko ste občutljivi na gluten, niste pa alergični na pšenico. Alergija na hrano povzroči pozitivne teste IgE na skupnem testu IgE, ki se odkriva s krvnim testom za odkrivanje alergij. Alergijo na pšenico se ugotavlja tudi s kožnimi vbodnimi testi in izzivi s hrano.

 

CELIAKIJA

Celiakija je avtoimuna bolezen, ki prizadene črevesje in ima dolgoročne negativne posledice na celo telo.

Simptomi so:

  • Utrujenost

  • Driska

  • Izguba telesne teže

  • Bolečine v trebuhu

  • Kožni izpuščaji

  • Glavoboli

  • Bolečine v sklepih

Celiakija se pojavi, ko se imunski sistem odzove na zaužitje glutena tako, da napade sluznico črevesja. Ta imunski odziv povzroči poškodbe črevesja in zmanjšano absorpcijo hranil – s tem pa lahko povzroči bolezni,kot je npr. osteoporoza.

Celiakija je avtoimuna, kar pomeni, da gluten ni neposredno odgovoren za škodo ki se zgodi v telesu. Reakcija imunskega sistema na beljakovino gluten spodbudi bele krvničke, da napadejo sluznico črevesja. Celiakija je povezana tudi z drugimi avtoimunimi boleznimi, vključno z avtoimuno boleznijo ščitnice in sladkorno boleznijo tipa 1.

Glavna razlika med obema stanjema je torej ta, da občutljivost na gluten ne povzroči črevesnih poškodb, ki so značilne za celiakijo. Čeprav sta oba stanja za človeka neprijetna, pa se lahko ob pravilni dieti močno izboljšajo oziroma izginejo skoraj vsi simptomi.

Related Posts
  1. Ekološka trgovina v Ljubljani Ekološka trgovina v Ljubljani Mok'ca-več kot samo ekološka trgovina
  2. Celiakija - osebna zgodba Celiakija - osebna zgodba Moja zgodba o celiakiji - od diagnoze do normalnega življenja.
  3. Prosen kruh brez glutena Prosen kruh brez glutena Odličen in rahel, puhast prosen kruh, ki te ne bo razočaral!
  4. Ali je res potrebno namakati žita, stročnice in oreščke? Zakaj? Ali je res potrebno namakati žita, stročnice in oreščke? Zakaj? Preberi si, zakaj je dobro namakati žita, stročnice in oreščke.

BREZPLAČNA EKNJIGA