Oluščena ali neoluščena žita - kakšna je razlika?

Oluščena ali neoluščena žita - kakšna je razlika?

Oluščena ali neoluščena žita - kakšna je razlika?

Preberi kakšna je razlika med otrobom in luščino.

Veliko je nesporazuma glede oluščenih in neoluščenih zrn, ali meljemo moko iz oluščenega ali neoluščenega zrnja - danes nekaj informacij na to temo, da boste vedeli kakšna je razlika.
 
Vsa naša žita so OLUŠČENA. To pomeni, da plevna žita (kot je recimo pira), oluščijo in očistijo, mi pa nato dobimo čisto zrnje, z OTROBI vred, ki se na naših mlinih meljejo v polnozrnato moko. Čeprav pšenica ni plevno žito (po žetvi je zrnje vidno in samostojno), potrebuje čiščenje. Le iz takšnih zrn lahko zmeljemo kvalitetno moko.
 
Vsa naša žita pa vsebujejo OTROBE - to je zgornja plast žita, ki jih v nekaterih mlinih ločujejo in dobijo samostojne otrobe. Pri nas se moka zmelje iz zrnja, kot ga vidite na sliki - s kalčkom in otrobi vred, tako dobimo najboljšo hranilno vrednost moke. V škrobnem jedru se nahajajo beljakovine, v kalčku pa encimi, vodotopne beljakovine in olja, ki so namenjena za rast nove ratline. Zato je polnozrnata moka, ki je mleta s kalčkom vred, tudi manj obstojna in hitreje postane žarka.
 
Za mletje na tradicionalnih mlinih, kjer meljejo belo moko, pa ponavadi otrob in kalček obrusijo in odstranijo. Tako je moka obstojna zelo dolgo.
 
Related Posts
  1. Ekološka trgovina v Ljubljani Ekološka trgovina v Ljubljani Mok'ca-več kot samo ekološka trgovina
  2. Celiakija - osebna zgodba Celiakija - osebna zgodba Moja zgodba o celiakiji - od diagnoze do normalnega življenja.
  3. Prosen kruh brez glutena Prosen kruh brez glutena Odličen in rahel, puhast prosen kruh, ki te ne bo razočaral!
  4. Ali je res potrebno namakati žita, stročnice in oreščke? Zakaj? Ali je res potrebno namakati žita, stročnice in oreščke? Zakaj? Preberi si, zakaj je dobro namakati žita, stročnice in oreščke.

BREZPLAČNA EKNJIGA