Oves in celiakija

Oves in celiakija

Oves in celiakija

Ali je uživanje ovsa pri bolniku s celiakijo varno? Kaj pravijo strokovnjaki?

 

OVES IN CELIAKIJA.

Tukaj bom zapisala nekaj več na temo uživanja ovsa pri diagnozi celiakija. Zadnje čase opažam ogromno povpraševanja po ovsenih izdelkih brez glutena. Nekaj na to temo sem že podrobno napisala v knjigi Fermentiraj.si, pa sem se odločila da nekaj misli strnem še tule. Oves sam po sebi glutena na vsebuje. Vsebuje pa beljakovino avenin, ki ogromno bolnikom s celiakijo povzroča enake oziroma zelo podobne težave kot gluten. Stroka priporoča previdnost pri uživanju ovsa, saj prevelike količine sprožijo imunski odziv. Poleg tega se priporoča redno spremljanje poteka bolezni, na pol leta.

Po prebiranju in preučevanju strokovne literature in člankov na omenjeno temo, lahko strnem nekaj svojega razmišljanja. Dejstvo je, da je vsebnost in sestava avenina (beljakovine podobne glutenu) sortno specifična (tudi zato se količina zaužitega ovsa pri bolnikih s celiakijo omejuje). To pomeni, da je količina omenjene beljakovine odvisna od sorte ovsa ki jo uporabijo v izdelkih. Zelo pomembna informacija, odkrita nedavno. Raziskave, ki so bile narejene na temo varnosti ovsa v brezglutenski dieti pa so po mojem mnenju absolutno premalo! Tu govorim o reprezentativnih vzorcih v raziskavah, ki so ekstremno majhni. V raziskavah sodeluje nekaj bolnikov s celiakijo, zaradi težav ob uživanju ovsa pa jih vsaj tretjina konča pred zaključkom in odstopijo prostovoljno. Oves, ki je brezglutensko deklariran ni sestavinsko gledano prav nič drugačen od ovsa ki ga zasledimo povsod. Ne odvzamejo mu glutena, ne gre za posebno obdelavo ovsa. Oves, ki nosi nemški prečrtan žitni klas in spodaj številko lota zagotavlja, da so oves pridelali na polju s kolobarjenji v katerih ni prisotnih glutenskih žit. In zagotavljajo vsebnost glutena pod 20 ppm.
AMPAK! Potrebno je pogledati tudi drug vidik. Oves ima velik hektarski donos in je za proizvajalce zelo ugoden. Poleg tega pa je okus ovsa sladek, vsem poznan, nima grenkega priokusa, ima boljše pecilne lastnosti itd. In ker je tako super okusa in poceni surovina, se je njegova uporaba v zadnjih dveh letih izjemno razširila, sploh zaradi modernosti diete “brez glutena” in uživanja brezglutenskih izdelkov. Žal pa po mojem mnenju ne v prid bolnikov s celiakijo. Če bi bil oves 100% varen za bolnike s celiakijo, ne bi bila količina dnevnega vnosa omejena in narejenih bi bilo več konkretnih raziskav ki bi to potrdile. Seveda pa je to le moje razmišljanje, konec koncev imamo svobodno izbiro in se vsak odloča zase.

BREZPLAČNA EKNJIGA