Pira, starodavna žitarica

pira
Spoznaj piro
 
 

Pira – starodavno žito, ki prepriča tudi danes

Pira je eno najstarejših gojenih žit na svetu. Poznali so jo že v Mezopotamiji, Rimljani pa so iz nje pripravljali kaše in kruh. Danes se vrača na krožnike zaradi svoje prehranske vrednosti, odličnega okusa in naravne prilagodljivosti. V Mok'ci jo ponujamo kot svežo moko iz pire, zmleto na kamnite mline, brez mešanic in dodatkov – tako, kot je bilo nekoč.

Kaj je pira?

Pira (Triticum spelta) je sorodnica današnje pšenice, a ima ohranjeno izvorno, gensko bogatejšo strukturo. To pomeni, da je njeno zrnje bolj hranljivo, pogosto lažje prebavljivo in primernejše za vse, ki se izogibajo močno predelanim žitom.

Prednosti uživanja pire

  • Vsebuje več beljakovin kot običajna pšenica.

  • Je bogata z vitamini skupine B, magnezijem, železom in vlakninami.

  • Ima blag, rahlo oreškast okus, ki navduši v kruhu, palačinkah in testeninah.

  • Njena struktura omogoča dobro vezavo, zato je zelo primerna za peko brez dodatkov.

Kako uporabiti piro?

Piro lahko uporabljate kot moko, kašo, zrnje za kuhanje ali kosmiče. Sveže mleta moka iz pire je odlična za domači kruh, piškote ali palačinke. Zrnje lahko uporabite v solatah ali kot prilogo namesto riža. Kosmiči so idealni za zajtrke, skupaj z jogurtom ali rastlinskim napitkom.

V Mok’ci prisegamo na naravno predelavo in lokalno pridelano žito, ki ga meljemo sproti, tik pred dostavo oziroma nakupom. Tako dobite moko iz pire, ki še diši po mlinu in ohranja vse, kar vam želi dati narava.

Odkrijte piro v naši spletni trgovini: www.mokca.si

Copyright © 2025 Mok'ca d.o.o. Vse pravice pridržane.