Ržena moka - zakladnica hranil

Ržena moka - zakladnica hranil

Ržena moka - zakladnica hranil

Zakaj je ržena moka tako koristna?

Ržena moka je edinstvena tako po okusu kot sestavi. Meljemo jo iz celih rženih zrn in je znana po svojem značilnem okusu ter visoki vsebnosti hranil. 

Ržena moka je cenjena zaradi svoje visoke vsebnosti vlaknin, ki so ključne za zdrav prebavni sistem. Vendar pa je njena prava moč v izjemnem okusu, ki ga prinaša jedem. Značilen, rahlo grenak okus ržene moke dodaja globino in kompleksnost jedem. Vsi verjetno dobro poznamo tisti pravi rženi kruh, ki spada med naše tradicionalne kruhe.

Kako pa lahko uporabite rženo moko v svoji kuhinji? Lahko jo uporabite za pripravo okusnega rženega kruha. S pravilno kombinacijo sestavin tako dobite hrustljavo skorjo in mehko notranjost, ki jo ima rad vsak ljubitelj kruha. Poleg tega lahko z rženo moko pripravite tudi sladice, kot so piškoti, posebej so dobri medenjaki, ali palačinke. Njena visoka vsebnost vlaknin in edinstven okus bosta zagotovo popestrila vaš jedilnik.

Pri uporabi ržene moke si zapomnite, da je bolj vlaknata od pšenične moke, zato lahko testo potrebuje več tekočine. Poskrbite, da boste prilagodili količino tekočine v receptih, da boste dobili želeno konsistenco. Prav tako lahko kombinirate rženo moko z drugimi mokami, kot je pšenična ali pirina, za boljšo teksturo in okus.

Ržena moka je odlična tudi za pripravo in hranjenje klasičnih droži. 

Sveže mleta ržena moka je rahla in ima zelo prijeten vonj. Kruh iz nje pa je polnega okusa, prav zaradi tega, ker ohrani vse vitamine in minerale.

Related Posts
  1. Ekološka trgovina v Ljubljani Ekološka trgovina v Ljubljani Mok'ca-več kot samo ekološka trgovina
  2. Ali veš da ajda, amarant in kvinoja ne spadajo med prava žita? Ali veš da ajda, amarant in kvinoja ne spadajo med prava žita? Preberi kako delimo žita.
  3. Kaj pomenijo različni tipi moke? Kaj pomenijo različni tipi moke? Preberi zakaj moko delimo na različne tipe.
  4. Oluščena ali neoluščena žita - kakšna je razlika? Oluščena ali neoluščena žita - kakšna je razlika? Preberi kakšna je razlika med otrobom in luščino.

BREZPLAČNA EKNJIGA