Sirek - kaj je to in kako ga uporabljamo?

Sirek - kaj je to in kako ga uporabljamo?

Sirek - kaj je to in kako ga uporabljamo?

Sirek - pozabljeno žito, ki se spet vrača!

Sirek je brezglutensko žito, ki je nadvse uporabno pri kuhanju enolončnic, "ričeta" in podobnih jedi. Je odlična zamenjava za ječmen, poln beljakovin in vitaminov.
Pa poglejmo še nekaj podrobnosti o njemu:
 
Sirek je najbolj znan po tem, da iz njegovih stebel izdelujejo metle, uporabljajo ga tudi kot živalsko krmo in iz njega pridobivajo biodizel. Je žitarica brez glutena, ki izvira iz Afrike, pri nas pa so ga v večji meri sadili v Prekmurju.
Sirek je na videz podoben ječmenu, je poln vlaknin in proteinov, v sebi pa skriva tudi kalij, fosfor, železo in vitamine B. Priporočajo ga za zmanjševanje tveganja bolezni srca, sklepov in sladkorne bolezni.
Malo manj pa je poznana sirkova moke, ki je odlična za peko! Super se obneše z ajdovo, kvinojino in riževo moko.
 
Sirek brez glutena dobiš tukaj: https://www.mokca.si/eko-sirek.html
Related Posts
  1. Ekološka trgovina v Ljubljani Ekološka trgovina v Ljubljani Mok'ca-več kot samo ekološka trgovina
  2. Celiakija - osebna zgodba Celiakija - osebna zgodba Moja zgodba o celiakiji - od diagnoze do normalnega življenja.
  3. Prosen kruh brez glutena Prosen kruh brez glutena Odličen in rahel, puhast prosen kruh, ki te ne bo razočaral!
  4. Ali je res potrebno namakati žita, stročnice in oreščke? Zakaj? Ali je res potrebno namakati žita, stročnice in oreščke? Zakaj? Preberi si, zakaj je dobro namakati žita, stročnice in oreščke.

BREZPLAČNA EKNJIGA