Tef - najmanjše žito na svetu, z bogato hranilno vrednostjo!

Tef - najmanjše žito na svetu, z bogato hranilno vrednostjo!

Tef - najmanjše žito na svetu, z bogato hranilno vrednostjo!

Pozabljeno žito z odličnimi lastnostmi!

Tef ali etiopijsko proso je znano kot žito z najmanjšimi semeni na svetu. A v sebi skriva ogromno koristi. Poleg visoke vsebnosti železa, vsebuje še magnezij, vitamin B in pa ogromno beljakovin. Poleg tega pa ne vsebuje glutena.

Tef ni "novo" živilo, saj ga pridelujejo že stoletja v Afriki, ker potrebuje za rast res malo vode. Gre za enoletno travo, ki uspeva v Etiopiji, ima zelo zelo drobne plodove oziroma zrna, ki so blagega in nekoliko oreškastega vonja. Zrna se od sorte do sorte razlikujejo in so lahko bela, rdeča ali rjava. Tef je letna šopasta trava, ki zraste 30-120 cm visoko, z vitkim steblom ter z dolgimi, ozkimi in gladkimi listi. Korenine so plitko zakoreninjene. Socvetje je ohlapen ali kompakten lat. Izredno drobna zrna so v povprečju 1-1,5 mm dolga in v premeru merijo manj kot 1 mm. V enem gramu je približno od 2.500 do 3.000 semen. Lahko rečemo, da je v eni pesti dovolj semena za setev celotnega polja - lastnost, ki je še posebej primerna za semi-nomadsko (pol nomadsko) življenje.

Moko iz tefa se uporablja za pripravo kruha, imenovanega injera. To je sploščen, palačinki podoben kiselkastno fermentirani kruh, ki je v etiopski kuhinji zelo priljubljena jed. Tef, predvsem rdeči, je sicer najmanj priljubljen, vendar pa je zelo bogat z železom. Med ljudmi, ki redno uživajo tef, so ugotovili povečano količino hemoglobina v krvi in s tem povezano manjše tveganje za pojav slabokrvnosti. Moko iz tefa uporabljajo za pripravo kruha (injera), kaše (muk), za peko peciva in sladkega suhega nekvašenega kruha (kita). Žito uporabljajo tudi za pripravo domače pijače.

Tefovo moko priporočajo kot dober zgoščevalec za juhe, enolončnice in omake. Zaradi »blage« melasi rahlo podobne sladkosti, se enostavno vključi v kaše, palačinke, kolačke, piškote in peciva. Za kuhanje je primerljiv s prosom čeprav je seme veliko bolj drobno.

Po okusu pa je podoben kostanju.

Rjavi tef je po okusu podoben lešnikom in je odličen za pripravo jutranjih kaš. Odličen je kuhan v vodi povrhu pa posut s popečeno banano.

 

Related Posts
  1. Zakaj je dobro uporabljati chia semena? Zakaj je dobro uporabljati chia semena? Preberi, zakaj je dobro, da jih vključiš v svojo prehrano.
  2. Kvinoja - jo poznaš? Kvinoja - jo poznaš? Kaj je kvinoja in kako jo lahko uporabite v svojem jedilniku?
  3. Beljakovinski narastek iz prosene kaše Beljakovinski narastek iz prosene kaše Hitro pripravljen beljakovinski narastek je odličen za malico, zajtrk ali sladico.
  4. Zelena ali rjava ajdova kaša - kakšna je sploh razlika? Zelena ali rjava ajdova kaša - kakšna je sploh razlika? Preberi v čem se razlikujeta!

BREZPLAČNA EKNJIGA