Pirini krofi

Pirini krofi

Pirini krofi

Krofi, ki so narejeni iz 100% pirine moke, odličnega okusa!

Sestavine

- 600 g pirine bele moke

- 4 rumenjake

- 5 jedilnih žlic sladkorja

- ščep soli

- ščepec prave vanilije

- 250 ml mleka

- 2 žlici ruma

- naribana pomarančna lupinica

- kocka svežega kvasa

- 75 ml olja

Potrebujemo še olje za cvrtje ( 1 l) in vašo najljubšo marmelado.

 

Navodila

Moko stresemo v posodo, dodamo sladkor, sol, vanilijo in naribano pomarančno lupinico. Dobro premešamo. Naredimo kvasec, zdrobimo kocko svežega kvasa, dodamo čajno žličko sladkorja, malo mleka in veliko žlico moke. Počakamo da kvasec dobro naraste. Rumenjake penasto umešamo, dodamo mleko, olje, rum in mešamo toliko časa, da naraste in je zmes penasta. Ko je kvasec vzhajan, ga dodamo k moki, zmešamo in na koncu dodamo še penasto zmes ostalih sestavin. Najprej zmešamo malce na roko, nato lahko gnetemo z električnim mešalnikom. Gnetemo približno 10 minut, na najnižji hitrosti. Ko je testo gladko, ga prestavimo v vzhajalno posodo, pustimo na toplem vsaj 1 uro. Ko naraste za še enkrat več, ga oblikujemo v kroglice (manjše) in polagamo na čist pomokan prt. Oblikovane pokrijemo s krpo in pustimo počivati vsaj še 40 minut, oz dokler dobro ne narastejo. Vmes dobro segrejemo olje. Ko je olje res dovolj vroče (testiramo s konico kuhalnice), previdno položimo krofe v olje z vzhajano stranjo navzdol. Pokrijemo, pečemo 3 minute na slabem ognju, nato jih obrnemo in odkrito pečem še 3 minute. Ko se ohladijo, jih posujemo s sladkorjem in napolnimo z marmelado.

Če so krofi premalo vzhajani v drugi fazi, nimajo tako lepega obroča okrog. Krofe pečemo na zelo majhnem ognju, saj se drugače v notranjosti ne spečejo dovolj. To velja za vse krofe.

Pa dober tek!

BREZPLAČNA EKNJIGA