Če iščete preprost ajdov kruh, ki je hranilen in brez kvasa, je ta recept kot nalašč za vas. Ajdova moka v kombinaciji s chia semeni ustvari polnovreden kruh, bogat z vlakninami, rastlinskimi beljakovinami in zdravimi maščobami. Posebej primeren je za vse, ki se izogibajo glutenu ali želijo zmanjšati uživanje kvasa in drugih dodatkov.
Ajda je naravno brez glutena, dobro prebavljiva in ima izrazit, rahlo zemeljski okus. Ko jo kombiniramo s chia semeni, dobimo odlično strukturo kruha, saj chia med namakanjem tvori želatinasto maso, ki kruhu daje kompaktnost in zračnost – brez potrebe po vzhajanju s kvasom ali drožmi.
Najprej namočimo chia semena v 240 ml vode in pustimo 10 minut. Pripravimo svežo ajdovo moko, dodamo vinski kamen in sol. Suhe sestavine res dobro premešamo. Dodamo oljčno olje, vodo (160 ml) in namočena chia semena, ki smo jih pripravili na začetku. Vse skupaj zmešamo počasi, in ne preveč, le toliko da ni več vidne suhe moke. Maso prestavimo v pekač in povrhu posujemo s sončničnimi semeni.
Pečemo v ogreti pečici na 180*C, 1 uro in 10 minut. Če zgornja plast kruha prehitro potemni, kruh med peko pokrijemo z alu folijo ali peki papirjem.
Razrežemo ko se ohladi. Dober tek :)
Ta kruh je preprost, brez kvasa, brez glutena in bogat z okusom – odlična izbira za vsak dan.
Če imate celiakijo, izbirajte med deklariranimi mokami brez glutena, ki so varne in imamo zanje opravljene ustrezne analize. Moke ki so brez glutena so na voljo TUKAJ.
To spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše uporabniške izkušnje. S klikom na "Sprejmi" se strinjate z uporabo VSEH piškotkov. Lahko pa obiščete nastavitve piškotkov, da zagotovite nadzorovano privolitev.