ajdov kruh s chia semeni, brez kvasa

ajdov kruh

ajdov kruh s chia semeni, brez glutena

ajdov kruh s chia semeni, brez glutena

Če iščete preprost ajdov kruh, ki je hranilen in brez kvasa, je ta recept kot nalašč za vas. Ajdova moka v kombinaciji s chia semeni ustvari polnovreden kruh, bogat z vlakninami, rastlinskimi beljakovinami in zdravimi maščobami. Posebej primeren je za vse, ki se izogibajo glutenu ali želijo zmanjšati uživanje kvasa in drugih dodatkov.

Ajda je naravno brez glutena, dobro prebavljiva in ima izrazit, rahlo zemeljski okus. Ko jo kombiniramo s chia semeni, dobimo odlično strukturo kruha, saj chia med namakanjem tvori želatinasto maso, ki kruhu daje kompaktnost in zračnost – brez potrebe po vzhajanju s kvasom ali drožmi.

Sestavine za ajdov kruh:

- 40 g chia semen

- 240 ml vode

- 300 g ajdove moke

- 3 čajne žličke vinskega kamna

- 1 čajna žlička soli

- 160 ml vode

- 60 ml oljčnega olja

sončnična semena

Navodila: 

Najprej namočimo chia semena v 240 ml vode in pustimo 10 minut. Pripravimo svežo ajdovo moko, dodamo vinski kamen in sol. Suhe sestavine res dobro premešamo. Dodamo oljčno olje, vodo (160 ml) in namočena chia semena, ki smo jih pripravili na začetku. Vse skupaj zmešamo počasi, in ne preveč, le toliko da ni več vidne suhe moke. Maso prestavimo v pekač in povrhu posujemo s sončničnimi semeni.

Pečemo v ogreti pečici na 180*C, 1 uro in 10 minut. Če zgornja plast kruha prehitro potemni, kruh med peko pokrijemo z alu folijo ali peki papirjem.

Razrežemo ko se ohladi. Dober tek :)

Ta kruh je preprost, brez kvasa, brez glutena in bogat z okusom – odlična izbira za vsak dan.

Če imate celiakijo, izbirajte med deklariranimi mokami brez glutena, ki so varne in imamo zanje opravljene ustrezne analize. Moke ki so brez glutena so na voljo TUKAJ.

Preberi si še nekaj o tem, kako poteka proizvodnja brezglutenskih mok pri nas!

 
 
Copyright © 2025 Mok'ca d.o.o. Vse pravice pridržane.