Kaj so droži?

Kaj so droži?

Kaj so droži?

Pripravi si svoj kruh z drožmi!

Kaj sploh so droži? Droži so preprosta mešanica moke in vode, ki ob pravilnem razmerju in toploti sčasoma fermentirajo. To pomeni, da se sproži naraven proces delovanja mikroorganizmov in sicer mlečnokislinskih bakterij in kvasovk. Preprosto to pomeni, da nam droži nadomestijo kvas iz trgovine.

Pripravimo si lahko čisto svoje droži, ki jih v začetku hranimo bolj pogosto, da se razvijejo prave bakterije. Močne droži dobimo z rednim hranjenjem po nekaj tednih. Pri nas bolj poznamo droži s 100% hidracijo, kar pomeni da enakemu delu moke primešamo enak del vode. Hranimo jih naprimer s 30 g sveže moke in 30 g vode. V Italiji pa so znane tudi droži s 50% hidracijo (lievito madre), ki so namenjene peki sladkih in težjih kvašenih jedi, kjer so v testu prisotno tudi maslo in jajca. Razmerje za hranjenje takšnih droži je en del vode in dva dela moke oz droži.

Fermentacija je že star način pripravljanja in shranjevanja hrane, ki ima kup prednosti. Fermentirana živila so lažje prebavljiva, izboljša se biološka razpoložljivost hranil in še mnogo več. Naj še poudarim, da droži niso produkt sodobne kuhinje, ampak so jih uporabljali že vrsto let nazaj, ko kvas še ni bil dostopen. Stare babice so za peko kruha en del starega kruha namočile v vodo in nato nahranile z moko – tako so dobile droži, ki so jih uporabile za peko in spekle odličen kruh.

Odkrijte čarobnost brezglutenskih droži in dvignite okus svojih pekovskih izdelkov na novo raven. Brezglutenske droži, naravne kvasovke, prinašajo subtilne arome in izboljšujejo teksturo vašega kruha ali peciva, obenem pa so prijazne do tistih, ki jim običajni pekovski izdelki povzročajo težave. Raziskujte svet brezglutenskih droži in naročite sveže droži še danes, da izboljšate svoje pekovske spretnosti in ustvarite pristne dobrote, primerne za vsak okus in prehranske potrebe. Peka z brezglutenskimi drožmi je umetnost, ki bo zadovoljila vaše brbončice brez skrbi glede glutena!

Če se prvič srečuješ z drožmi, niso noben bav bav. Močne in aktivne droži lahko dobiš tudi v Mok'ci, so brez glutena in nadvse uporabne za peko brezglutenskega kruha. Če še nikoli nisi poskusil/-a kruha z drožmi, priporočam! Okus je drugačen in bolj poln, kruh pa lažje prebavljiv. Če pa se jih še vedno bojiš, pa vedno dobodošel/-a na kakšni od najinih delavnic :)

Related Posts
  1. Kakšne so prednosti fermentiranega kruha? Kakšne so prednosti fermentiranega kruha? Preberi si prednosti uživanja kruha z drožmi!
  2. Hidrokoloidi in škrobi pri peki kruha Hidrokoloidi in škrobi pri peki kruha Prepoznaš besede guar gumi, pektin, celuloza...?
  3. Kako izračunamo hidracijo testa? Kako izračunamo hidracijo testa? Preveri, kako enostavno izračunaš hidracijo v receptu!
  4. Psyllium - indijski trpotec Psyllium - indijski trpotec Zakaj je tako vsestransko uporaben?

BREZPLAČNA EKNJIGA