Katera žita so brez glutena?

Katera žita so brez glutena?

Katera žita so brez glutena?

Preberi katera "žita" in stročnice so brez glutena in kaj pomeni navzkrižna kontaminacija.

KATERA ŽITA SO BREZ GLUTENA?

Brezglutenska žita so: AJDA, PROSO, KVINOJA, KORUZA, RIŽ, AMARANT, LEČA, ČIČERIKA, SIREK, TAPIOKA.

To so žita, ki naravno ne vsebujejo glutena. Če imate alergijo, intoleranco ali celiakijo, je potrebna previdnost pri nakupu žit brez glutena. Zaradi navzkrižne kontaminacije se namreč hitro zgodi, da neko žito, četudi je naravno brez glutena, ni primerno za vas.

Kaj sploh pomeni navzkrižna kontaminacija? Do nje pride takrat, ko recimo na isti pakirni liniji, kot pakirajo ajdovo kašo, pakirajo tudi piro ali druga žita ki vsebujejo gluten.

Po vseh pravilih, bi moral takšen izdelek vsebovati napis, da lahko vsebuje sledi glutena, vendar je realnost žal precej drugačna. Izdelek, ki je brez sledi glutena, mora vsebovati napis BREZ GLUTENA ali pa prečrtan žitni klas, s številko certifikacijskega organa, ki skrbi za nadzor.

Zato je pomembno, da pred nakupom preverite, kje se izdelki meljejo oziroma pakirajo. Pri moki so te skrbi še toliko večje – moka iz slovenskih kmetij ponavadi ni primerna za zgoraj naštete skupine, saj v mlinih poleg ajdove moke meljejo tudi pšenico, piro itd. Prav tako je potrebna previdnost pri konopljinih semenih, saj jih luščijo na istih luščilnikih kot piro.

Odkrijte raznolikost okusov in prehranskih prednosti z našimi žiti brez glutena. Naša ponudba žit brez glutena predstavlja okusno alternativo za vse, ki cenijo zdravo prehrano, brez težav z glutenom.

Naša žita brez glutena so vrhunske sestave, ki ne samo zadovoljijo vaše brbončice, ampak tudi poskrbijo za uravnoteženo prehrano. Brez glutena in polna hranil so ta žita primerna za tiste, ki sledijo brezglutenski prehrani zaradi preobčutljivosti, alergije ali celiakije.

Ne glede na to, ali pripravljate okusen zajtrk, kosilo ali večerjo, naša žita brez glutena omogočajo kulinarično raznolikost. S preprosto pripravo in neverjetno prilagodljivostjo v kuhinji so ta žita popolna izbira za vse, ki si želijo uživati v okusni in zdravi prehrani.

 

 

Related Posts
  1. Ekološka trgovina v Ljubljani Ekološka trgovina v Ljubljani Mok'ca-več kot samo ekološka trgovina
  2. Celiakija - osebna zgodba Celiakija - osebna zgodba Moja zgodba o celiakiji - od diagnoze do normalnega življenja.
  3. Prosen kruh brez glutena Prosen kruh brez glutena Odličen in rahel, puhast prosen kruh, ki te ne bo razočaral!
  4. Ali je res potrebno namakati žita, stročnice in oreščke? Zakaj? Ali je res potrebno namakati žita, stročnice in oreščke? Zakaj? Preberi si, zakaj je dobro namakati žita, stročnice in oreščke.

BREZPLAČNA EKNJIGA