Koliko vlaknin je priporočljivo zaužiti?

Koliko vlaknin je priporočljivo zaužiti?

Koliko vlaknin je priporočljivo zaužiti?

Zakaj so vlaknine tako pomembne v prehrani?

Prehranske vlaknine so izredno pomembne v naši prehrani in predstavljajo pomembne varovalne snovi, saj ugodno vplivajo na vrsto zelo različnih funkcij v prebavnem traktu in vplivajo na presnovo in splošno zdravje. Priporočeno je dnevno uživanje 30 g prehranskih vlaknin, iz različnih virov. Če ne veš kje lahko dobiš veliko vlaknin, pa v tabelo na sliki.
 
Različne prehranske vlaknine imajo zelo različne vplive na zdravje. V splošnem prehranske vlaknine upočasnijo praznjenje želodca, hkrati pa pospešujejo prehajanje črevesne vsebine in povečajo količino blata. Raziskave so pokazale, da imajo ljudje, ki zaužijejo več prehranskih vlaknin, manjše tveganje za nastanek koronarne srčne bolezni, kapi, sladkorne bolezni, debelosti in nekaterih bolezni prebavil.
 
Izbiraj dobro hrano, polno vlaknin! Hrano pa lahko dodatno obogatiš z vlakninami tako, da jedem dodaš psyllium (indijski trpotec) ali laneno seme .
Gre za dve različni vlaknini, indijski trpotec je vodotopen, laneno seme pa ne - tako dobiš še več koristi za svoje črevesje.
 
Related Posts
  1. Ekološka trgovina v Ljubljani Ekološka trgovina v Ljubljani Mok'ca-več kot samo ekološka trgovina
  2. Celiakija - osebna zgodba Celiakija - osebna zgodba Moja zgodba o celiakiji - od diagnoze do normalnega življenja.
  3. Prosen kruh brez glutena Prosen kruh brez glutena Odličen in rahel, puhast prosen kruh, ki te ne bo razočaral!
  4. Ali je res potrebno namakati žita, stročnice in oreščke? Zakaj? Ali je res potrebno namakati žita, stročnice in oreščke? Zakaj? Preberi si, zakaj je dobro namakati žita, stročnice in oreščke.

BREZPLAČNA EKNJIGA