Laneno seme - zakaj je dobro da ga uživate?

Laneno seme - zakaj je dobro da ga uživate?

Laneno seme - zakaj je dobro da ga uživate?

Drobno seme, z obilico hranil!

Laneno seme je prava zakladnica hranil!

O lanenem semenu se v zadnjem času veliko govori. To je naša super hrana! Raste na slovenskih poljih in je dostopno praktično vsem. O njem je objavljenih kar nekaj raziskav, vse pa so si enotne, da gre za res dobro živilo.

Če ga uporabljate za izboljšanje prebave, naj bi uporabili cela semena, ki jih namočimo pred uživanjem. Vendar pozor če imate težave s črevesjem - takrat se priporoča le mleto laneno seme.

Tisti, ki lanenega semena ne zmorete uživati brez mletja, naj vas potolažim, da ni tako neobstojno, kot se je govorilo včasih. Mleto laneno seme ohrani večino dobrih maščob in vitaminov, če ga shranjujemo v dobro zaprtem kozarcu v hladilniku, tam nekje do 3 tedne.

Ampak zakaj je tako cenjeno? Poglejmo le nekaj glavnih prednosti.

Visoka vsebnost omega-3 maščobnih kislin:

Laneno seme je izjemno bogato z alfa-linolensko kislino (ALA), vrsto omega-3 maščobnih kislin. Omega-3 maščobne kisline so koristne za zdravje srca, možganov in sklepov.

Vlaknine:

Laneno seme vsebuje topne in netopne vlaknine, ki lahko izboljšajo prebavo, uravnavajo raven sladkorja in holesterola v krvi ter pomagajo pri hujšanju.

Antioksidanti:

Semena vsebujejo antioksidante, kot sta lignani in flavonoidi, ki ščitijo celice pred poškodbami zaradi prostih radikalov ter lahko zmanjšajo tveganje za različne bolezni.

Zdrava koža:

Vsebnost omega-3 maščobnih kislin in antioksidantov lahko izboljša zdravje kože in pomaga pri lajšanju vnetij, kot so akne ali ekcem.

Hormonsko ravnovesje:

Lignani v lanenem semenu delujejo podobno kot estrogen v telesu, kar lahko pomaga pri uravnavanju hormonskih težav pri ženskah, npr. simptomov menopavze.

Zmanjšuje vnetja:

Vključitev lanenega semena v prehrano, lahko zmanjša kronična vnetja, kar je povezano z različnimi boleznimi, vključno s srčno-žilnimi boleznimi in rakom.

Uravnavanje teže:

Vlaknine in beljakovine v lanenem semenu lahko povečajo občutek sitosti, kar pomaga pri uravnavanju telesne teže.

Zdravje črevesja:

Vlaknine v lanenem semenu lahko izboljšajo zdravje črevesja in preprečujejo težave, kot so zaprtje.

Regulacija krvnega tlaka:

Omega-3 maščobne kisline v lanenem semenu lahko pomagajo pri regulaciji krvnega tlaka.

 

Priporočamo da ga vključite v svojo prehrano. Tako drobno seme, a toliko koristi. Jaz ga največkrat dodam v smuti, ali pa ga uporabmi pri peki kruha - meni naredi božanski okus

Related Posts
  1. Psyllium - indijski trpotec Psyllium - indijski trpotec Zakaj je tako vsestransko uporaben?
  2. Koliko vlaknin je priporočljivo zaužiti? Koliko vlaknin je priporočljivo zaužiti? Zakaj so vlaknine tako pomembne v prehrani?
  3. Zakaj je dobro uporabljati chia semena? Zakaj je dobro uporabljati chia semena? Preberi, zakaj je dobro, da jih vključiš v svojo prehrano.

BREZPLAČNA EKNJIGA