Zakaj imajo nekateri ovseni kosmiči napis brez glutena?

Zakaj imajo nekateri ovseni kosmiči napis brez glutena?

Zakaj imajo nekateri ovseni kosmiči napis brez glutena?

Preberi si zakaj so nekateri ovseni kosmiči označeni brez glutena.

Vedno več vas sprašuje, zakaj imajo nekateri ovseni kosmiči napis brez glutena in ali oves res vsebuje gluten.

Oves glutena ne vsebuje, vsebuje pa glutenu zelo podobno beljakovino avenin, ki pri večini ljudi, ki imajo težave z glutenom (celiakija, intoleranca, alergija na gluten), povzroča enake težave kot gluten.

Ovseni kosmiči torej naravno ne vsebujejo glutena. Vendar pozor! Če imate celiakijo, intoleranco ali alergijo na gluten, potem je potrebno izbirati ovsene kosmiče, ki imajo prečrtan žitni klas s številko certifikata.

Prečrtan žitni klas na ovsenih kosmičih pomeni, da je oves pridelan na poseben način, kjer se med pridelavo ovsa na polju ne uporablja kolobarjenje z glutenskimi žiti. To pomeni, da je možnost prenosa glutena v proizvodnjo minimalna. Prav tako se žanje s posebnimi stroji, ki so namenjeni le ovsu. Zato so ovseni kosmiči, ki imajo prečrtan žitni klas „varni“ za vse zgoraj omenjene skupine.

Zakaj sem besedo „varni“ označila z narekovaji. Kot sem že velikokrat omenila, je pri strogi brezglutenski dieti pri celiakiji, potrebna posebna previdnost pri uživanju ovsa. V prvem delu sem že zapisala, da beljakovina avenin povzroča večini oseb s celiakijo identične težave kot gluten. Žal je do sedaj narejenih premalo raziskav, kjer bi lahko trdili, da je oves v takšni dieti varno živilo. Pri uživanju ovsa pri osebah s celiakijo priporočajo, da se ga uvaja postopno, le do nekaj gramov na dan in redno, na nekaj mesecev, spremlja vrednost protiteles. Vsi vemo, da je to v realnem življenju precej težko. Zato se uživanje ovsa pri celiakiji odsvetuje. Vsebnost avenina v ovsu je tudi sortno specifična, kar pomeni da imajo različne sorte ovsa različno vsebnost te beljakovine. Bolj podrobno študijo si lahko preberete tudi v knjigi Fermentiraj.si ali pa na našem blogu TUKAJ.

Related Posts
  1. Ekološka trgovina v Ljubljani Ekološka trgovina v Ljubljani Mok'ca-več kot samo ekološka trgovina
  2. Celiakija - osebna zgodba Celiakija - osebna zgodba Moja zgodba o celiakiji - od diagnoze do normalnega življenja.
  3. Prosen kruh brez glutena Prosen kruh brez glutena Odličen in rahel, puhast prosen kruh, ki te ne bo razočaral!
  4. Ali je res potrebno namakati žita, stročnice in oreščke? Zakaj? Ali je res potrebno namakati žita, stročnice in oreščke? Zakaj? Preberi si, zakaj je dobro namakati žita, stročnice in oreščke.

BREZPLAČNA EKNJIGA