Ajdova moka

Ajdova moka

Ajdova moka

Zakaj je uporabna ajdova moka?

Ajdova moka je posebna. Nekaterim je takoj všeč, drugi potrebujejo nekaj časa da se navadijo na okus.

Ajdova moka je vsestranska in hranljiva brezglutenska moka, ki jo lahko uporabljamo v različnih jedeh. Ajda ni sorodna pšenici - spada med dresnovke in je sorodnica rabarbare ? Je naravno brez glutena in odlična izbira za tiste s preobčutljivostjo na gluten ali celiakijo, ter za vse ki se izogibate glutenu iz drugih razlogov. Ajda je zelo hranljivo žito, ki ima značilen oreščkast okus. Če vam okus še ni blizu, priporočamo, da jo na začetku mešate z drugimi mokami. Je tudi dober vir beljakovin, vlaknin, vitaminov in mineralov.

Ajdova moka je zmleta iz celega zrnja. Če je moka temna, pomeni, da je zmleta iz neoluščenega zrnja, moko pa po mletju presejejo, da se odstrani večji del luščin.

Pri nas ajdo meljemo iz oluščenega zrnja, zato je ajdova moka svetle barve. Ni potrebno presejanje moke, ker ne vsebuje luščin. Takšna moka ima tudi boljše pecilne lastnosti.

Kje vse pa je uporabna ajdova moka?

Palačinke in vaflji: ajdovo moko pogosto uporabljamo za pripravo brezglutenskih palačink in vafljev. Daje jim edinstven, naraven okus.

Kruh: uporabimo jo lahko v receptih za brezglutenski kruh, da dodamo strukturo in značilen okus. Pogosto se uporablja mešanica različnih brezglutenskih mok z ajdo. Odlična je za hranjenje droži in peko brezglutenskega kruha z drožmi.

Krekerji: z ajdovo moko in semeni lahko pripravimo brezglutenske krekerje, ki imajo prijeten oreškast okus.

Soba rezanci: ajdovo moko tradicionalno uporabljajo za pripravo soba rezancev v japonski kuhinji.

Gostilo: uporabimo jo lahko kot gostilo v juhah in enolončnicah.

Ste vedeli, da so ajdove palačinke zelo poznane v francoski kuhinji? Izberite dobro ajdovo moko in palačinke bodo božanske.

 

Related Posts
  1. Ekološka trgovina v Ljubljani Ekološka trgovina v Ljubljani Mok'ca-več kot samo ekološka trgovina
  2. Celiakija - osebna zgodba Celiakija - osebna zgodba Moja zgodba o celiakiji - od diagnoze do normalnega življenja.
  3. Prosen kruh brez glutena Prosen kruh brez glutena Odličen in rahel, puhast prosen kruh, ki te ne bo razočaral!
  4. Ali je res potrebno namakati žita, stročnice in oreščke? Zakaj? Ali je res potrebno namakati žita, stročnice in oreščke? Zakaj? Preberi si, zakaj je dobro namakati žita, stročnice in oreščke.

BREZPLAČNA EKNJIGA