Kruh brez glutena z drožmi

Kruh brez glutena z drožmi

Kruh brez glutena z drožmi

Odličen, rahel kruh brez glutena z drožmi.

Sestavine:

- dve jedilni žlici droži (prosene ali ajdove)

- 75 g sveže mlete eko prosene moke

- 75 g tapiokine moke

- 150 ml vode

Sestavine zmešaš zvečer in pustiš stati čez noč. Zmes je zelo tekoča in podobna masi za palačinke, kar je čisto ok :)

Zjutraj zamesiš kruh, potrebuješ:

- zmes iz prejšnjega dne

- 100 g tapiokine moke

- 200 g sveže mlete eko prosene moke

- 25 g eko psyliuma

- 15 g soli

- 425 ml zelo tople vode

- 75 g bučnih semen

 

Navodila:

Najprej natehtaš moko, dodaš sol in bučna semena. V ločeni posodi odmeriš toplo vodo in vanjo streseš psylium. Počakaš 1 minuto in nato vse skupaj zmešaš v mešalniku. Če nimaš robota nič hudega, lahko zgneteš na roke, da bo zmes enakomerno kompaktna.

Testo nato postrgaš iz sklede in ga z rokami oblikuješ v hlebček ali štručko, ter ga prestaviš v pomokano vzhajalno košarico.

Testo z vzhajalno košarico vred zavijemo v vrečko ali samo pokrijemo, da se ne izsuši preveč in vzhajamo 5-6 ur.

Če imate v stanovanju toplo, je kruh dovolj vzhajan že v 3 urah. Ko se na površini pojavijo razpoke in dobi lep lesk, je kruh pripravljen za peko.

Glineno posodo za peko kruha segrevamo v pečici na 250 °C, pol ure. Nato odpremo posodo, vanjo položimo hlebček iz vzhajalne košarice, ga zarežemo in zapremo s pokrovom.

Temperaturo znižamo na 230 °C in pečemo 30 minut. Nato posodo odkrijemo in pečemo še nadaljnih 20 minut. Čas peke je močno odvisen od vaše pečice, zato kruh med peko malce opazujte v drugem delu, ko pečete odkritega.

Kruh je pečen in omamno diši :)

Najboljše je, da se kruh popolnoma ohladi, saj je zaradi tapiokine moke precej vlažen in je najboljši šele naslednji dan.

Kruha ne dajemo v vrečke, ampak ga le zavijemo v bombažno ali laneno krpo in pustimo na pultu. Ko ga enkrat zarežemo, je najbolje, da ga z odrezano stranjo obrnemo navzdol in pokrijemo s prtičkom.

DOBER TEK!

BREZPLAČNA EKNJIGA