Ovseni kosmiči so naša super hrana

Ovseni kosmiči so naša super hrana

Ovseni kosmiči so naša super hrana

Zakaj so sveži ovseni kosmiči tako dobri?

Ovseni kosmiči so prav zares naša super hrana. Zrnje ovsa ima v Sloveniji bogato zgodovino, saj ga kmetje pridelujejo že veliko let. Sprva je bil oves namenjen kot hrana za živali, predvsem so ga uporabljali v prehrani konj. Veljalo je za "močno" žito, ki ti da ogromno energije. In to velja še danes.

Oves je enoletna rastlina iz družine trav, v višino zraste med 60 - 120 cm. Ima gladko in votlo steblo, čisti pa so podolgovati in vzporedno ožiljeni. 

Iz ovsa v Mok'ci zmeljemo moko, zdrob in naredimo sveže ovsene kosmiče. Ovseni kosmiči, ki jih najdemo na trgovskih policah, so toplotno obdelani s paro, ter valjani v velikih kosmičnikih. Toplotna obdelava poskrbi, da so ovseni kosmiči zelo dolgo obstojni. Pri nas v Mok'ci pa ovsene kosmiče zmeljemo iz svežega ovsa, iz celega zrnja, in niso toplotno obdelani. In prav to je glavna prednost naših ovsenih kosmičev! Iz ekološkega ovsa vam zmeljemo kosmiče na majhnem kosmičniku in s tem dobite najboljše kar lahko. Kosmiči so hranljivi, z ogromno vlakninami in nadvse okusni. Naši ovseni kosmiči so t.i. "steel cut" kosmiči, ki so v tujini zelo poznani in cenjeni. Torej sveži in brez predhodne obdelave s paro.

Uporabljate jih lahko samostojno, lahko jih skuhate ali pa uporabite pri peki palačink, peciva in piškotov. Tudi kot dodatek v kruhu se super obnesejo in povečajo hranilno vrednost in izboljšajo okus.

Bogati so tudi z beljakovinami - na 100 g jih je kar 12 g in vlakninami. Ovseni kosmiči so tako res odličen dodatek v zdravi prehrani. Ko boste poizkusili sveže kosmiče, boste opazili razliko!

 

Related Posts
  1. Ekološka trgovina v Ljubljani Ekološka trgovina v Ljubljani Mok'ca-več kot samo ekološka trgovina
  2. Zakaj imajo nekateri ovseni kosmiči napis brez glutena? Zakaj imajo nekateri ovseni kosmiči napis brez glutena? Preberi si zakaj so nekateri ovseni kosmiči označeni brez glutena.
  3. Kako v Mok'ci sploh meljemo moko? Kako v Mok'ci sploh meljemo moko? Preberi si kako poteka mletje moke pri nas.

BREZPLAČNA EKNJIGA