Stročnice - zakaj so pomembne?

Stročnice - zakaj so pomembne?

Stročnice - zakaj so pomembne?

Preberi, kako lahko zmanjšaš negativne učinke uživanja stročnic.

Ko omenimo stročnice, večina ljudi pomisli na napihovanje in vetrove – to pa je tudi največkrat glavni razlog da se jih izogibamo. Študije so pokazale, da po nekaj tednih postopnega in rednega uživanja stročnic, ti simptomi povsem izzvenijo. V tem času se naša mikrobiota nekoliko preoblikuje in privadi, tako da med prebavo stročnic nastaja manj plinov. Napenjanje pa lahko seveda močno zmanjšamo tudi s pravilnim predhodnim namakanjem suhih stročnic, vodo, v kateri stročnice kuhamo pa seveda zavržemo.

Stročnice so odlične za vse ki imate težave z nihanjem krvnega sladkorja. Pomagajo tudi znižati slabi holesterol in nivo trigliceridov ter uravnavajo krvni tlak. Imajo nizek glikemični indeks ter ugodno vplivajo na prebavo zaradi visoke vsebnosti vlaknin.

Poleg tega, da so zakladnica beljakovin, pa vsebujejo tudi ogromno vitaminov in mineralov. Čičerika, leča in soja so izjemno bogate s folati (vitamin B9), fižol z magnezijem, grah z vitaminom K. To je še dodatni razlog, zakaj bi morali stročnice redno uživati. V jedilnikih zdrave prehrane naj bi bile različne stročnice prisotne vsaj 3 x na teden.

Negativen vpliv na prebavo torej lahko močno zmanjšamo z rednim uživanjem in pravilnim namakanjem. V kolikor pa si želite res lahko prebavljive stročnice, pa predlagam, da jim ob namakanju dodate žlico droži ali kombuče, ki bo poskrbela še za fermentacijo.

Stročnice si lahko namočimo že kakšen dan prej, v večji količini, nato pa iz njih pripravimo različne jedi. Odlične so kot priloga, lahko jih uporabite v polpetih ali pa iz njih skuhate odlično nasitno juho. Možnosti je res ogromno.

Related Posts
  1. Ekološka trgovina v Ljubljani Ekološka trgovina v Ljubljani Mok'ca-več kot samo ekološka trgovina
  2. Celiakija - osebna zgodba Celiakija - osebna zgodba Moja zgodba o celiakiji - od diagnoze do normalnega življenja.
  3. Prosen kruh brez glutena Prosen kruh brez glutena Odličen in rahel, puhast prosen kruh, ki te ne bo razočaral!
  4. Ali je res potrebno namakati žita, stročnice in oreščke? Zakaj? Ali je res potrebno namakati žita, stročnice in oreščke? Zakaj? Preberi si, zakaj je dobro namakati žita, stročnice in oreščke.

BREZPLAČNA EKNJIGA