Zakaj je naša ajdova moka svetla?

Zakaj je naša ajdova moka svetla?

Zakaj je naša ajdova moka svetla?

Preberi kakšna je razlika med svetlo in temno ajdovo moko!

Mletje ajde poteka na dva načina. Prvi način je, da ajdovo zrno najprej oluščimo in ločimo luščine (lupine) od oluščenih zrn, nato pa jo zmeljemo. Tako pridobljena moka vsebuje manj (oziroma skoraj nič) ostankov luščin. Takšna moka je poznana predvsem v tujini in takšno moko meljemo tudi v Mok'ci. Ima odlične pecilne lastnosti in se pri peki "obnaša" drugače, predvsem zaradi odsotnosti luščin.

Pri drugem načinu pa zmeljemo celo ajdovo zrno in nato s presejanjem ločimo moko od luščin. Moka pridobljena po tem postopku vsebuje veliko ostankov luščin. Luščine vsebujejo veliko vlaknin, ki pa so prehransko manj kakovostne od vlaknin, ki so v osrednjem delu zrna. Takšna moka je poznana pri nas v Sloveniji, in je temne barve.

Prav tako tudi ajdovo kašo pripravljamo na dva različna načina. Pri prvem postopku, ki se imenuje hidrotermalni ali tradicionalni postopek, se ajdova kaša skuha oziroma obdela s paro pod visokim tlakom. Škrob zrna med obdelavo vpije vodo, se razširi in luska poči. Nato kašo delno posušijo in z vrtenjem in centrifugalno silo dosežejo luščenje zrn. Ajdova kaša, obdelana s hidrotermalnim postopkom luščenja NI primerna za mletje moke. Takšna kaša je poznana pri nas v Sloveniji in je temna oziroma rjave barve.

Pri drugem načinu pa gre za hladno luščenje ajde, ki poteka s sodobnimi stroji. Luščine v strojih popokajo z rahlim mehanskim pritiskom, nato pa z ločevanjem luščin od zrna dobijo čisto zeleno ajdo. Luščenje je izredno zahtevno, saj se med luščenjem polomi veliko zrn. Ta postopek je primeren za pripravo ajde za mletje moke. Moka je svetle barve, mleta z otrobom in kalčkom vred.

 

 

Related Posts
  1. Ekološka trgovina v Ljubljani Ekološka trgovina v Ljubljani Mok'ca-več kot samo ekološka trgovina
  2. Celiakija - osebna zgodba Celiakija - osebna zgodba Moja zgodba o celiakiji - od diagnoze do normalnega življenja.
  3. Prosen kruh brez glutena Prosen kruh brez glutena Odličen in rahel, puhast prosen kruh, ki te ne bo razočaral!
  4. Ali je res potrebno namakati žita, stročnice in oreščke? Zakaj? Ali je res potrebno namakati žita, stročnice in oreščke? Zakaj? Preberi si, zakaj je dobro namakati žita, stročnice in oreščke.

BREZPLAČNA EKNJIGA