Zakaj sveža moka?

Zakaj sveža moka?

Zakaj sveža moka?

Preberi zakaj sploh uporabljati svežo moko.

Moka je osnovna sestavina za pripravo testa in osnova za mnoge jedi, po sestavi pa vsebuje največ škroba. Za dobro moko je torej v prvi vrsti pomembna kvaliteta zrnja. Če uporabljamo čisto, kakovostno in neoporečno zrnje, lahko dobimo največ kar nam le - to lahko ponuja. Moka, ki je sveže zmleta, ima cel kup prednosti. Poleg tega, da vsebuje vsa hranila in minerale, z uživanjem sveže moke našemu telesu zagotovimo še cel kup vitaminov ki so prisotni v zrnju.

Poznamo več tipov moke in različne načine mletja. Prvi način mletja je mletje z mlinskimi kamni. S takšnim načinom lahko meljemo polnozrnato oziroma polnovredno moko, kar pomeni, da za mletje uporabljamo cela zrnja, s kalčkom in otrobom vred. To pomeni, da je v sveži moki res cel spekter hranil in vitaminov, pa tudi visok delež otrobov, ki predstavljajo zelo pomembne vlaknine v naši prehrani. Pomembno pri mletju na mlinske kamne je tudi to, da temperatura mletja ne presega 35 stopinj Celzija. Takšno moko zato imenujemo „živa“ moka, saj ohranja vse pozitivne lastnosti celega zrnja. Zaradi zmletega kalčka, kjer se nahajajo olja za rast rastline, pa je takšna moka žal manj obstojna, saj s časom lahko postanejo žarka.

Drugi način mletja pa je mletje z velikimi, valjastimi mlini. V takšnih mlinih se zrnje najprej obdela na način, da mu odstranijo kalček in otrobe. Nato takšno zrnje zmeljejo, tako dobijo čisti škrob, oziroma čisto belo moko.
Za pridobivanje polnozrnate moke pa nato delež prej odstranjenih otrobov vračajo nazaj v belo moko. Takšen način mletja je najbolj razširjen in poznan tudi pri nas. Moke na trgovskih policah so v večini primerov mlete na takšen način, saj so zaradi odstranjenega kalčka precej bolj obstojne in lahko na policah oziroma v skladiščih počakajo tudi nekaj let.

Peka kruha s svežo moko je povsem druga zgodba. Lahko spečemo kruh iz bele moke, z visoko vsebnostjo glutena, ki je na policah trgovin stala več mesecev – rezultat bo lepo in enakomerno vzhajan kruh, s popolno teksturo, vendar pa bo okus pust in prav tako njegova prehranska vrednost. Peka kruha s svežo, polnovredno moko, pa nam ponudi bogat in kompleksen okus, poleg tega pa je hranilna vrednost izjemno visoka. Kruh iz takšne moke vsebuje vsa hranila in vas dejansko nasiti. Pomembna pa je tudi encimska vrednost takšne moke. Največja encimska aktivnost je v rženi moki, zato tudi droži z njo uspevajo mnogo bolje kot z belo moko. Sveža moka pa ima še eno prijetno lastnost, to je vonj, ki spominja na oreščke in je zares prijeten. Uporaba sveže moke je zelo pomembna, v kolikor skrbimo za kakovostno in uravnoteženo prehrano. Kompleksni ogljikovi hidrati, ki jih zaužijemo s polnovredno mleto svežo moko, so izjemnega pomena za naše telo in zdravje. Če si želite kakovostnega kruha, ki ga lahko spečete tudi doma, vam svetujem, da naslednjič izberete svežo moko, ki je mleta iz celega zrnja. Že na prvi pogled bo takšna moka povsem drugačna, bolj prijetna za peko, predvsem pa vas bo očaral poln okus končnega pekovskega izdelka.

Stari rek pravi: „Kruh ne naredi moka, ampak roka“. Mi se s tem le delno strinjamo, saj vemo da je dobra moka bolj pomembna kot spretna roka.

Related Posts
  1. Ekološka trgovina v Ljubljani Ekološka trgovina v Ljubljani Mok'ca-več kot samo ekološka trgovina
  2. Celiakija - osebna zgodba Celiakija - osebna zgodba Moja zgodba o celiakiji - od diagnoze do normalnega življenja.
  3. Pira Pira Ali veš kaj pomeni da je pira plevno žito?    
  4. Zakaj je pomembna sledljivost hrane Zakaj je pomembna sledljivost hrane Preberi zakaj je pomembno kupovati lokalno!

BREZPLAČNA EKNJIGA