Prosen kruh brez glutena

Prosen kruh brez glutena

Prosen kruh brez glutena

Odličen in rahel, puhast prosen kruh, ki te ne bo razočaral!

Sestavine:

- 170 g zelo tople vode

- 1 zavitek (9g) suhega kvasa

- 170 g prosene moke

- 113 g tapiokine moke

- 2 jedilni žlici sladkorja

- 2 čajni žlički Xanthan gum-a

- 1 čajna žlička soli

- 2 jedilni žlici oljčnega olja

- pol čajne žličke vinskega kamna

- 3 jajca

 

Navodila za pripravo:

Najprej v topli vodi dobro raztopimo suhi kvas in pustimo stati nekaj časa. Medtem pripravimo proseno moko, ji dodamo tapiokino, sladkor, Xanthan gumi, sol in vinski kamen. Dobro premešamo. Razžvrkljamo 3 jajca in jih dodamo k moki, nato dodamo še olje, na koncu pa vmešamo še raztopljeni kvas. Dobro premešamo kar s spatulo (lopatko), da dobimo enakomerno zmes. Zmes je bolj lepljiva. Pripravimo pekač, ga namažemo z maslom ali oljem in vanj nadevamo testo. Pogladimo na vrhu, če je zmes preveč lepljiva, si pomagamo z vlažnimi rokami. Narahlo pokrijemo s folijo za živila, da se ne izsuši preveč. Pustimo vzhajati vsaj 1 uro, oziroma dokler se masa ne podvoji.

Pečico ogrejemo na 175 'C. Ko je testo vzhajano, ga prestavimo v pečico in pečemo približno 45 minut. Ker je v testu sladkor, skorja kruha hitreje porjavi! Če ne želiš da je pretirano zapečena, priporočam da kruh med peko pokriješ s koščkom alu folije in pečeš dalje.

Ko je pečen počakamo da se ohladi in narežemo. Svež ostane še nekaj dni.

Dober tek :)

Related Posts
  1. Ekološka trgovina v Ljubljani Ekološka trgovina v Ljubljani Mok'ca-več kot samo ekološka trgovina
  2. Celiakija - osebna zgodba Celiakija - osebna zgodba Moja zgodba o celiakiji - od diagnoze do normalnega življenja.
  3. Ali je res potrebno namakati žita, stročnice in oreščke? Zakaj? Ali je res potrebno namakati žita, stročnice in oreščke? Zakaj? Preberi si, zakaj je dobro namakati žita, stročnice in oreščke.
  4. Katero kvinojo izbrati? Katero kvinojo izbrati? Vse o različnih barvah kvinoje

BREZPLAČNA EKNJIGA